Mainos

Jari Isometsän ja Antero Mertarannan suora arvio MM-hiihdoista: näistä lajeista Suomeen tulee mitaleja!

3:14
Tiistaisen Tulosruudun juttu torstaina alkavista Seefeldin MM-hiihdoista. 

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä ja toimittaja Antero Mertaranta ovat arvioineet Suomen joukkueen mitaliodotuksia torstaina käynnistyvissä Seefeldin MM-hiihdoissa

Mäkihypyssä Suomelta ei ole realistista odottaa palkintosijoja, mutta yhdistetyssä ja varsinkin maastohiihdossa mitalisaumoja on.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala asetti kisoihin kuuden mitalin tavoitteen. Millaista saalista Isometsä ja Mertaranta povaavat joukkueelle? Isometsä antoi arvionsa maastohiihtoon, Mertaranta arvioi myös yhdistetyn puolta.  

"Yli neljä mitalia maastohiihdosta täydellinen onnistuminen"

Isometsä luettelee Suomen mitalimahdollisuudet oman arvionsa mukaisessa todennäköisyysjärjestyksessä.

– Paras sauma on Iivo Niskanen perinteisen 15 kilometrillä, toisena tulee miesten parisprintti, kolmantena miesten viesti, neljäntenä naisten parisprintti, viidentenä naisten viesti ja kuudentena Krista Pärmäkoski millä tahansa henkilökohtaisella matkalla, Isometsä aloittaa. 

– Noista varmasti joku menee ohi, joten 2-4 mitalia on realismia maastohiihdon puolella. Kahdesta mennään todennäköisesti yli, mutta jos yli neljän mennään, niin se on täydellinen onnistuminen, asiantuntija jatkaa.

Miesten viesti on varmasti monen mielestä yllättävä nosto listalla noinkin korkealle. 

– Miesten viestissä Norja ja Venäjä ovat irti muista. Muu porukka on hyvin tasainen. Siellä on Ruotsi, Suomi, Ranska sekä joillakin varauksilla Italia ja Sveitsi. Näihin joukkueisiin Suomella on kuitenkin yksi ero: Iivo Niskanen. Muilla ei ole tällaista tähteä, joka voi tehdä yhdellä osuudella minuutin eron, Isometsä perustelee. 

– Viestimenestys johtuu totta kai paljon vapaan osuuden hiihtäjien, Lari Lehtosen/Perttu Hyvärisen ja Matti Heikkisen iskukyvystä. Näen kuitenkin, että tässä on sauma, sillä muillakaan ei ole kovin erikoiset joukkueet Norjan ja Venäjän takana. 

 

Mertaranta on miesten viestistä samaa mieltä. 

– Siinä on, yllätys yllätys, mahdollisuus mitaliin. Norjan ja Venäjän takana on iso aukko, ja Suomi on heti seuraavassa porukassa, Mertaranta sanoo. 

Mertaranta nostaa Pärmäkosken mitaleille

Mertaranta on mitaliarvioissaan hyvin samoilla linjoilla Isometsän kanssa. 

– Iivo Niskanen on voittajasuosikki 15 kilometrin perinteisellä, ja varsinkin jos Venäjän Aleksandr Bolshunov urakoi kisoissa kaikilla matkoilla. Niskanen on Suomen joukkueesta ainoa kultamitalisuosikki. Mitali on varma, jos välineiden kanssa ei sössitä täydellisesti. Ilman mitalia jääminen olisi jättipettymys. 

– Krista Pärmäkoski on jokaisella henkilökohtaisella matkalla 6-8 naisen joukossa, joka taistelee mitaleista. Norjan Therese Johaug näyttäisi olevan omassa kastissaan, mutta siinä takana kilpailu on armotonta. Perinteisen 10 kilometriä on Pärmäkosken päämatka. Siinä on mitaliodotus, muilta matkoilta mitali olisi bonusta, Mertaranta arvioi. 

Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi Mertaranta antaa mitalimahdollisuuksia viesti- ja parisprinttijoukkueille, mutta miesten parisprintistä hän nostaa esiin kysymysmerkin. 

– Maastot ovat helpommat kuin esimerkiksi Lahdessa, ja mukana on erittäin vahvoja sprinttereitä, Mertaranta toteaa viitaten Iivo Niskasen suosimiin rankempiin latuihin. 

– Kaikki tämä summattuna: Pärmäkoski ottaa yhden mitalin, Iivo Niskanen yhden, ja sitten viesteistä ja parisprinteistä tulee 1-2 mitalia, joten 3-4 mitalia yhteensä maastohiihdosta, Mertaranta ynnää. 


Yhdistetystä lisäystä mitalipottiin

Kun mäkihypystä ei ole odotettavissa huippumenestystä, toiveet lisämitaleista heitetään yhdistetyn joukkueelle. 

Viime aikojen tulokset ovat rohkaisevia: Ilkka Herola ja Eero Hirvonen nappasivat Lahdessa reilu viikko sitten parikilpailun voiton ja kaksikko oli kymppikärjessä myös henkilökohtaisessa kisassa. 

– Hirvonen ja Herola ovat niin kovassa hiihtokunnossa, että jos he onnistuvat mäessä niin, että kärkeen on matkaa 30-40 sekuntia, niin kaksikko on vuorenvarmasti mitalikamppailussa, Mertaranta linjaa. 

Myös henkilökohtaisissa kilpailussa mäkiosuus on ratkaisevassa roolissa. 

– He pystyvät ladulla ottamaan toista minuuttia kärkeä kiinni, Mertaranta summaa. 

Jos Isometsän ja Mertarannan arviot yhdistetään, Suomelta voi odottaa kisoista 3-5 mitalia. Se alittaisi Kulmalan asettaman tavoitteen. 

MM-kisat starttaavat maastohiihdon sprinttikisoilla torstaina. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja