Jari Isometsä yllättyi yhdestä nimestä Rukan joukkueessa – avaa Pärmäkoski-kohun hyvän puolen: "Seuraavat 10 vuotta"

C Moren maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä hämmästyi Anne Kyllösen mukanaolosta Rukan maailmancup-joukkueessa.

Videolla Tulosruudun kuvaa Suomen Cupin hiihdoista Rovaniemeltä.

Kyllönen on Suomen naisten kansallisessa ryhmässä Rukalla sekä sprintissä että 10 kilometrin matkalla. Asiassa yllättää se, että Hiihtoliitto kertoi 19. syyskuuta Kyllösen selkäleikkauksesta välilevyn pullistuman takia. Tiedotteessa puhuttiin kahdeksan viikon kuntoutusjaksosta, jonka jälkeen Kyllönen voisi asteittain palata normaaliin harjoitteluun.

Tiedotteesta on nyt kulunut noin kahdeksan viikkoa ja Kyllönen olisi kisaamassa Rukalla maailmancupissa jo ensi viikolla 23.–25.11.

– Minulla oli ainakin jossakin vaiheessa sellainen kuva, että Anne Kyllönen tulisi vasta vähän myöhemmin hiihtämään. Hänellä on kuitenkin aika vaativa selkäleikkaus on takana. Hän haluaa lähteä nyt kokeilemaan. Toivottavasti ei lähde liian aikaisin, Isometsä sanoo.

Viime kaudella olympiajoukkueen ulkopuolelle jäänyt Kyllönen on Helsingin Sanomien tuoreen jutun mukaan rutkasti alkuperäistä toipumisaikataulua edellä. Hän oli yllättäen mukana jo keskiviikkona Suomen hiihtonaisten tehoharjoituksessa Oloksen leirillä, ja hän aikoo myös olla lauantaina Oloksen tykkiladulla 10 kilometrin vapaalla käytävässä leirikilpailussa.

Timo Jutilan sanoin eteenpäin

Rukan alla luupilla on myös viimeaikaisen kohun myötä hiihtotähti Krista Pärmäkosken nimi. Pärmäkoski osallistui viime sunnuntaina Rovaniemellä Suomen Cupin sprinttikilpailuun ja keskeytti kilpailun alkueränsä loppusuoralla. Hiljentäessään vauhtiaan tahallisesti Pärmäkoski päästi edelleen Ikaalisten Urheilijoiden seurakaverinsa Maaret Pajunojan, joka eteni välieriin. Pärmäkoski sai kohistusta tapauksesta kirjallisen varoituksen.

Isometsä arvioi, ettei tapahtunut tule vaikuttamaan Pärmäkosken iskukykyyn Rukalla millään tavalla.

– Ei noin rutinoitunut urheilija tuollaisista heilahtele yhtään mihinkään. Se oli harmiton juttu, ja siitä on rangaistukset jaettu. Urheilija on varmaan mennyt eteenpäin ja pitäisi muidenkin mennä. Ei se vaikuta tällaiseen. Joku maajoukkueen keltanokka voisi olla ihmeissään, mutta ei tällainen urheilija sitä ajattele. Se tilanne on ohi, Isometsä ruotii. 

Isometsä pitää jopa hyvänä, että asia osui kauden alkuun ja Pärmäkosken kaltaiselle urheilijalle.

– Nytpähän on ainakin kaikilla säännöt tiedossa, myös Kristalla, miten näitä kisoja pitää hiihtää. Se oli puhtaasti huolimattomuutta ja tietämättömyyttä. Varmaan seuraavat 10 vuotta kaikki suomalaiset muistavat nämä säännöt, eikä näitä tapauksia enää tule. Siinä mielessä Krista teki jopa palveluksen.

Toisaalta asian mittasuhteet menivät kriittisesti arvioiden yli.

– Kyllä se liian suuren julkisuuden sai. Mutta hyvä asia, että nyt se on käyty läpi ja jos se nyt jollekin piti tapahtua, niin Kristalle, koska hän on henkisesti tuon porukan vahvin urheilija eikä paljon sitä enää sen jälkeen muistele. Ja se, että media nostaa noin isosti asian esille, kertoo siitä, että hiihto aiheuttaa suuria intohimoja. Se on helvetin hyvä juttu kuin jos olisi laji, joka ei ketään kiinnostaisi. Ei tässä muuta kuin (TimoJutilan (sanoin eteenpäin.

Hakolan hiihto näytti "tosi hyvältä"

Miesten puolella suomalaisittain kutkuttavimpina niminä Rukalla voi pitää Iivo Niskasta ja Ristomatti Hakolaa. Hakola pesi viikonloppuna Rovaniemellä Niskasen 13,2 kilometrin perinteisen matkalla selkeästi 29,8 sekunnilla.

Tämä oli Hakolalta vahva näyte, mutta Isometsä luottaa Rukalla myös Suomen miesten viime kausien ykköstykkiin Niskaseen.

– Ounasvaaran kisa hiihdettiin erittäin raskaassa vesikelissä ja sohjoladulla. Jotta siinä saa hyvän kisan aikaiseksi, lihaksiston pitää olla erittäin hyvässä tilassa. Kyllä Iivon ja osittain myös Kristan hiihdosta siellä näki, että lihaksisto ei ollut terävässä vireessä ja suoritukset olivat vähän vaisuja. Se on ihan selvä asia, kun on paljon harjoiteltu ja he olivat juuri tulleet Val Senaleksesta korkean paikan leiriltä Suomeen. Oli odotettavissakin, että kun tulee hankala keli, tulokset ovat tuon kaltaisia.

– Ristomatti puolestaan oli valmistautunut kotimaassa, ja hän oli hiihtänyt jo Vuokatissa kilpaa. Hän oli huomattavasti valmiimmassa tilassa hiihtämään kuin esimerkiksi Iivo.

– Joka tapauksessa ainoa hiihtäjä, jonka hiihto näytti tosi hyvältä Rovaniemellä, oli Ristomatti. Se oli valmiin näköistä hiihtoa ja koko viikonlopun selkeä kohokohta Rovaniemellä. Sillä kelpaa lähteä kansainvälisiin kisoihin ihan huoletta. Kun Iivo nostaa vähän tasoaan, Krista pikkaisen petraa, ja Heikkisen Matti hiihtikin ihan lupaavasti Oloksella, niin kyllä siinä suomalaisittain on näköpiirissä menestystäkin, kun matkat ovat noin hyvät.

Isometsä viittaa tällä siihen, että Ruka on maailmancupin harvoja viikonloppuja, jolloin hiihdetään perinteisellä hiihtotyylillä.

– Suomalaiset ovat vähän parempia perinteisellä menestyksellisesti ja kaikilla mittareilla. Siinä mielessä nämä ovat tärkeät kisat suomalaisille. Vaikka tämä on kauden eka maailmancup, monelle suomalaiselle tarjotaan bravuurimatkaa. Kyllähän tuolta pitäisi tulla menestystä jonkin verran, Isometsä summaa.

Lue myös:

    Uusimmat