Mainos

Japanissa ennenaikaiset parlamenttivaalit – pääministerin vaalitaktikointi puntarissa

Japanissa äänestetään tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Japanin pääministeri Shinzo Abe ilmoitti syyskuun lopulla ennenaikaisista vaaleista ja hajotti parlamentin alahuoneen.

Vaalien ajankohtaa on pidetty poliittisena taktikointina, sillä liberaalidemokraattipuolue LDP:tä luotsaavan Aben suosio on ollut nousussa ja Japanin oppositio hajaannuksessa.

Vaaleissa on jaossa 465 paikkaa parlamentin voimakkaaseen alahuoneeseen, kymmenen paikkaa viime vaaleja vähemmän.

Ennen vaaleja Aben LDP piti liittolaisensa buddhalaisen Komeiton kanssa hallussaan kahta kolmasosaa alahuoneesta. LDP tavoittelee vaaleissa selvää enemmistöä alahuoneeseen.

Enemmistön varmistaakseen LDP tarvitsee vähintään 233 paikkaa.

Jos LDP ei onnistu saavuttamaan enemmistöä itsekseen vaan tarvitsee Komeiton tukea, Aben on todennäköisesti pakko erota pääministerin paikalta.

Mielipidemittaukset ovat ennakoineet pääministeripuolueelle vahvaa vaalimenestystä.

Aben yllätysvastustajaksi ja kärkkääksi kriitikoksi on noussut Tokion suositun kuvernöörinYuriko Koiken perustama toivopuolue. Puolustus- ja ympäristöministerinäkin toiminut Koike oli aiemmin LDP:n jäsen, mutta jätti puolueen, kun se ei tukenut häntä kuvernöörikisassa.

LDP:n johtoasemaa toivopuolue ei kannatuskyselyiden mukaan pystyy horjuttamaan Koiken henkilökohtaisesta suosiosta huolimatta.

Koiken persoonan vetovoimaa vaaleissa himmentää se, ettei hän tavoittele itse pääministerin paikkaa, vaan tahtoo keskittyä Tokion johtamiseen ja kaupungissa vuonna 2020 pidettävien olympiakisojen valmisteluun.

Koike valittiin Tokion johtoon viime vuonna. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.