Mainos

Japanin vaalit: Pääministeri saamassa murskavoiton ja avaimet armeijauudistukseen, vaikka maan perustuslaki kieltää armeijan

Japanin pääministeri Shinzo Aben koalitio näyttää saavan merkittävän vaalivoiton parlamenttivaaleissa, kertoo yksityisen tv-aseman ovensuukysely. Hallituskoalitio saisi sen perusteella 311 paikkaa 465:stä.

Aben tähtäimessä on ollut kahden kolmasosan määräenemmistö, jonka turvin hän pystyisi ajamaan läpi muun muassa armeijauudistuksen. Perustuslain 9. artikla kieltää Japanilta varsinaisen armeijan ja sotatoimet ulkomailla.

Aben puolue on hyötynyt opposition hajanaisuudesta. Edessä häämöttävän vaalivoiton myötä Abesta on tulossa Japanin pitkäaikaisin johtaja.

Japania lähestyvä taifuuni toi tänään sateita ja myrskytuulia osaan maasta. Sää ei aluksi näyttänyt vaikuttavan äänestykseen, mutta iltapäivän mittaan äänestysvilkkaus jäi jälkeen edellisistä vaaleista.

Huonon sään arveltiin hyödyttävän Abea, sillä asiantuntijoiden mukaan konservatiiviset äänestäjät ovat päättäväisempiä äänestämään.

Aben puolueen menestys ei ole yllätys, sillä myös mielipidemittaukset ennakoivat sille vahvaa tulosta.

– Kannatan Aben näkemystä, että Pohjois-Korean painostukselle ei anneta periksi, kertoi Tokiossa äänestänyt Yoshihisa Iemori.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.