Mainos

Japanin pääministeri vaatii Etelä-Koreaa hankkiutumaan eroon lohtunaispatsaasta

Japanin pääministeri Shinzo Abe vaatii Etelä-Koreaa hankkiutumaan eroon Japanin sota-aikana seksiorjuuteen pakottamien naisten muistolle pystytetystä patsaasta.  

Aben mukaan patsas loukkaa Etelä-Korean ja Japanin vuonna 2015 solmimaa sopimusta, jonka nojalla Japani pyysi anteeksi niin sanottujen lohtunaisten pakottamista prostituutioon toisen maailmansodan aikana ja maksoi korvauksia uhreille.   

– Japani on jo maksanut miljardi jeniä (noin 8 miljoonaa euroa) ja pyyteettömästi toteuttanut velvollisuutensa. Minusta on nyt Etelä-Korean vuoro osoittaa pyyteettömyyttä vankkumattomalla tavalla, Abe sanoi Japanin yleisradiolle NHK:lle.  

Etelä-Korean Busanissa Japanin konsulaatin läheisyyteen pystytetty patsas johti jo perjantaina siihen, että Japani kutsui Etelä-Korean lähettiläänsä kotiin ja keskeytti käynnissä olleet valuuttaneuvottelut Etelä-Korean kanssa.  

Etelä-Korean viranomaiset olivat poistaneet aktivistien Busaniin pystyttämän patsaan jo kertaalleen. Viranomaiset kuitenkin sallivat aktivistien panna sen takaisin sen jälkeen kun Japanin puolustusministeri Tomomi Inada vieraili kiistellyssä Yasukunin pyhäkössä joulukuussa.

Pyhättö on omistettu muiden japanilaissotilaiden ohella sotarikoksista tuomituille johtajille, ja korkean profiilin japanilaisvaikuttajien vierailut siellä ovat perinteisesti suututtaneet Japanin sotatoimista kärsineitä naapurimaita.

Vuosikymmenten katkera kiista

Lohtunaisten kohtelu on varjostanut Etelä-Korean ja Japanin suhteita sota-ajoista lähtien. Vuonna 2015 Abe ja Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye saivat aikaan sopimuksen korvauksista ja anteeksipyynnöstä.

Sopu ei kuitenkaan tyydyttänyt kaikkia lohtunaisten ja muiden Japanin miehityskauden uhrien puolesta kampanjoineita.  

Tällä hetkellä Etelä-Koreassa tyytymättömyys maan omaan hallintoon on myös vahvaa. Suurissa mielenosoituksissa on vaadittu virkarikossyytteet saaneen presidentti Parkin välitöntä eroa. Mielenosoitukset ovat jatkuneet viikkoja.  

Park on edelleen muodollisesti maan johtaja, vaikka käytännössä maata johtaa pääministeri Hwang Kyo-ahn.  

Abe totesi NHK:n haastattelussa, että Etelä-Korean on noudatettava vuoden 2015 sopimuksen henkeä, vaikka sen hallinto muuttuisikin.

Protestoija sytytti itsensä palamaan Soulissa

Soulissa yksi mielenosoittaja loukkaantui vakavasti sytytettyään itsensä tuleen Etelä-Korean presidentin eroa vaativissa mielenosoituksissa eilen.

Noin 60-vuotias buddhalainen munkki on eteläkorealaisviranomaisten mukaan kriittisessä tilassa saatuaan kolmannen asteen palovammoja. Mies sytytti itsensä tuleen Soulin keskustassa pidetyn mielenosoituksen yhteydessä. Protesteihin otti osaa satojatuhansia ihmisiä.  

Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan munkki jätti viestin, jossa syytti presidentti Parkia maanpetoksesta ja arvosteli tätä myös vuoden 2015 lohtunaissopimuksen solmimisesta Japanin kanssa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja