Mainos

Japanin pääministeri esitti osanottonsa Pearl Harborin uhreille

Japanin pääministeri Shinzo Abe on esittänyt osanottonsa Pearl Harborin uhreille.

Japanin vuonna 1941 tekemässä hyökkäyksessä Havaijilla sijaitsevaan Yhdysvaltain Tyynenmeren-laivaston päätukikohtaan kuoli yli 2400 amerikkalaista. Japanin laivaston ja ilmavoimien tekemästä hyökkäyksestä on kulunut nyt 75 vuotta.

Abe esitti uhreille "vilpittömät ja ikuiset osanottonsa". Abe ei kuitenkaan esittänyt anteeksipyyntöä, kuten Japanin hallitus oli jo ennen Aben vierailua ilmoittanut.

Historiallisen vierailunsa aikana Abe sanoi muun muassa, että sodan kauheuksia ei pidä enää ikinä toistaa. Pearl Harborin hyökkäyksen jälkeen Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan.

Abe vieraili ensi kerran Pearl Harborissa. Vierailun isäntänä toimi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Viime toukokuussa Obama vieraili puolestaan Hiroshimassa, jonne Yhdysvallat tiputti sodan päättäneen ydinpommin. Myöskään Obama ei pyytänyt vierailullaan anteeksi Yhdysvaltojen toimia.

– Toivotan sinut tervetulleeksi tänne ystävyyden hengessä. Toivon, että voimme antaa maailmalle viestin siitä, että rauhassa voi voittaa enemmän kuin sodassa. Sovinto palkitsee enemmän kuin kosto, Obama sanoi Abelle Pearl Harborissa yleisön edessä.

2:03

Abe ja Obama vakuuttivat maiden liittolaisuutta

Uutiskanava CNN:n mukaan Obama kertoi yleisölle myös, ettei Yhdysvaltojen ja Japanin liittolaisuus ole koskaan ollut vahvempi. Myös Abe vakuutti puheessaan, että Japani on sitoutunut sovintoon ja rauhaan. 

– Emme säästele pyrkimyksissä jatkaa tätä kehitystä. Yhdessä presidentti Obaman kanssa annan järkkymättömän lupaukseni siitä, Abe sanoi CNN:n mukaan.

Abe ja Obama osallistuivat myös tilaisuuteen, jossa he laskivat yhdessä seppeleen hyökkäyksessä uponneen taistelulaiva USS Arizonan muistomerkille.

Abe oli ensimmäinen Japanin istuva pääministeri, joka on vieraillut USS Arizonan muistomerkillä. Aiemmista Japanin pääministereistä Pearl Harborin alueella on vieraillut muun muassa Shigeru Yoshida vuonna 1951. Vierailusta ei ole kuitenkaan jäänyt dokumentteja, joista ilmenisi, että Yoshida olisi osoittanut kunnioitusta Pearl Harborin uhreille.

Lisäksi pääministerit Ichiro Hatoyama ja Nobusuke Kishi ovat vierailleet Honolulussa sijaitsevassa Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajassa (USPACOM) 1950-luvulla.

Valkoisen talon mukaan Abe ja Obama tapasivat myös kahden kesken tiistain aikana. He keskustelivat muun muassa turvallisuudesta, taloudesta ja globaaleista haasteista. 

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.