Mainos

Japani: Ydinvoimayhtiö myönsi laiminlyöntinsä

Japanilaisen Mihaman ydinvoimalan omistava yhtiö myöntää lyöneensä laimin turvatarkastukset ennen neljän työntekijän kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Japanilaisen Kansai Electric Power Companyn edustajan mukaan eilisessä ydinvoimalaonnetomuudessa rikkoutuneen teräksisen höyryputken vahvuutta ei ollut mitattu kunnolla. Onnettomuus vaati neljän työntekijän hengen. Putken seinämä oli ollut sitä asennettaessa 10 millimetriä paksu. Seinämä oli kuitenkin kulunut 28 vuodessa 1,4 millimetriin, selvästi alle vaadittavan 4,7 millimetrin vähimmäisvahvuuden.

- Teimme silmämääräisiä tarkistuksia mutta emme ultraäänimittauksia, joilla voi mitata putken seinämän paksuuden, yhtiön tiedottaja Haruo Nakanon sanoo. Japanilaiset lehdet vaativat ydinvoimalan höyryvuodon perusteellista tutkintaa.

- Oliko Mihaman ydinvoimalan turvatoimissa jotakin vikaa, kysyy Yomiuri Shimbun -lehti pääkirjoituksessaan.

Neljä kuolleen työntekijän lisäksi seitsemän työntekijää loukkaantui turmassa, osa heistä vakavasti. Viranomaisten mukaan radioaktiivista säteilyä ei päässyt vuotamaan voimalasta.

- Onnettomuus on vahingoittanut ihmisten luottamusta ydinvoiman turvallisuuteen ja meidän turvatoimiimme voimaloissa, kirjoitti Nihon Keizai Shimbun -talouslehti.

Vuonna 1999 Japanissa Tokaimuran voimalassa sattunut onnettomuus tappoi kaksi ihmistä ja altisti 600 säteilylle. Vuonna 2002 ydinvoimateollisuuden luotettavuutta söi tokiolaisen energiayhtiön tunnustus, että se oli salaillut tietoja reaktoreidensa ongelmista.

Yomiuri Shimburin mukaan Mihaman onnettomuus osoitti jälleen, etteivät energiayhtiöt tee tarpeeksi turvallisuuden varmistamiseksi. Mainichi Shimbun -lehden mukaan tutkinnan tulos saattaa määrätä Japanin ydinenergiapolitiikan suunnan.

Hallitus haluaa selvityksen huolloista

Uutistoimisto Kyodon mukaan Japanin hallitus on määrännyt energiayhtiöt tarkistamaan, onko niiden ydinvoimalat huollettu kunnolla. Toistaiseksi hallitus on käskenyt yhtiöitä selvittämään vain onko reaktorit, jotka ovat samanlaisia kuin Mihaman voimalassa, tutkittu perusteellisesti.

Mitään uusia tarkastuksia ei ole määrätty. Jos ydinvoimaloissa suoritettaisiin kuntotarkastus, sähköntuotanto voitaisiin joutua keskeyttämään.

Onnettomuuden ja Kansai Electric Power Companyn tunnustuksen uskotaan laskevan japanilaisten luottamusta ydinvoimaan entisestään. Japanilaiset ovat huolissaan vanhojen ydinvoimaloiden kunnosta ja ydinvoimayhtiöiden huolimattomasta asenteesta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.