Japani valitsi Patrian panssaroidut ajoneuvot – puolustusministeri Kaikkonen: "Merkittävä kauppa"

Japanin puolustusministeriö on ilmoittanut tänään valinneensa Patrian AMVXP 8x8 -ajoneuvot Japanin maavoimien WAPC-ohjelmaan (Wheeled Armoured Vehicle).

Asia käy ilmi Patrian verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa, jonka mukaan Patrian ajoneuvot tulevat korvaamaan Japanissa käytössä olleet Type-96 8x8 panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot.

Kauppaan kuuluu ajoneuvojen valmistuslisenssin Japanissa, millä tulee Patrian mukaan olemaan suuri vaikutus muun muassa paikallisen teknologian ja talouden kehittämiseen.

Samalla Patria pyrkii varmistamaan huolto- ja käyttövarmuuden Japanissa. 

Japani on 9. käyttäjämaa

Patria AMV -tuoteperheestä on solmittu sopimuksia maailmanlaajuisesti, ja Japani on järjestyksessään yhdeksäs maa, joka on ottanut ajoneuvot käyttöönsä. 

Patrian markkina-alueen Janne Räkköläisen mukaan ajoneuvot tulevat tukemaan Japanin kriittisiä operaatioita vuosikymmenten ajan. 

– Patria AMVXP 8x8 on osoittanut ylivoimaisen suorituskykynsä esimerkiksi liikkuvuuden ja suojauksen alueilla erilaisissa kriisinhallintatehtävissä, tiedotteessa kehutaan.

Kyseessä panssaroitu pyöräajoneuvo, jota kuljettavat joukot voivat suojautua muun muassa miina- ja ballistisia uhkia vastaan. 

Puolustusministeri Kaikkonenkin iloitsee

Patriassa uskotaan, että kaupan myötä sillä on loistava tilaisuus kehittää yhteistyötä Japanin kanssa ja luoda pitkäaikaisia strategisia kumppanuuksia Japanin ja sen teollisuudenalojen kanssa. 

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) iloitsee tuoreesta kaupasta.

– Patrialle merkittävä kauppa Japaniin, hän kirjoittaa Twitterissä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Ajoneuvot lähetettiin tarjouskilpailuun noin 2 vuotta sitten 

Patria on toiminut WAPC-ohjelmassa vuodesta 2018 lähtien, minkä lisäksi yhtiö on perustanut paikallisen Patria Japan Ltd. -tytäryhtiön tukemaan toimintaansa Japanissa.

Ohjelman seuraava vaihe ovat lisenssineuvottelut, jotka alkavat Patrian mukaan välittömästi. 

Patria tiedotti noin kaksi vuotta sitten lähettäneensä Patria AMVXP 8x8 -ajoneuvoja noin vuoden kestäviin kenttätesteihin Japaniin.

Tuolloin Patria oli mukana tarjouskilpailussa, jolla punnittiin, millaiset panssaroidut miehistönkuljetuspyöräajoneuvot Japanin puolustusvoimille hankitaan. 

Lue myös:

    Uusimmat