Japani hullaantui suomalaisesta Hihkasta – luvassa sisustustuotteita, leluja ja kirja japaniksi: Piirroshahmon äiti Kati arvioi Muumit yhdeksi läpimurron syistä

2:35
Katso ylläolevalta videolta, miten Hihka-jänis tuli tutuksi suurelle yleisölle ja miten hahmo on muuttunut vuosien varrella. 

Sarjakuvataiteilija Kati Launiainen loi yli 20 vuotta sitten Hihka-piirroshahmon. Nyt Hihka-jäniksestä tehdään japaninkielinen kirja, ja suunnitteilla on  myös muun muassa sisustustuotteita, vaatteita ja leluja.

Lisensointisopimus Japaniin tarkoittaa taiteilija Kati Launiaiselle yhden unelman täyttymistä. 

– Olen aina ollut kiinnostunut siitä, millä tavalla eri kulttuurit tulkitsevat eri kuvia ja taidetta. Jonkin verran olen aiemmin kääntänyt Hihkaa saksaksi, ranskaksi ja englanniksi. Monet ihmiset ovat sanoneet, että Hihka on varmasti japanilaisten mieleen.

Launiaiselle ei ole kerrottu perusteluja, miksi Hihka herätti kiinnostuksen Japanissa, mutta hänellä on omat arvelunsa.

– Japanilaisia varmaan kiinnostaa suomalaisten tapaan minimalismi, jonka takana on kuitenkin suuria tunteita. Ja Muumi on tehnyt valmiiksi jo suuren työn niin, että Japanissa tunnetaan suomalainen kuvitustaide.

Taiteilija uskoo myös, että japanilaisilla ja suomalaisilla on yhteinen näkemys ja mieltymys siitä, miten tunteiden kirjoa voi taiteessa ilmentää. 

Hihka-hahmo nähdään Japanissa tulevaisuudessa muun muassa paperituotteissa, leluissa ja kodin tekstiileissä. Tällä hetkellä Hihkan tekstejä käännetään japaniksi, ja japaninkielinen kirja ilmestyy lähitulevaisuudessa. 

Hihka syntyi päiväkirjan välissä 

Hihka syntyi alun perin Launiaisen päiväkirjassa 90-luvulla. Hän ei halunnut kirjoittaa jokaista ajatustaan tai tunnettaan auki, ja niin muodostui tekemisen tapa, jossa teksti ja kuva oli yhteydessä toisiinsa – oli jänis ja jäniksen mietelauseet.

– Rakastan kiteyttämistä ja tunnelmien luomista mahdollisimman minimalistisella tavalla. 

Launiaisen mukaan Hihka on jollain tasolla hänen alter egonsa mutta samalla myös "yleismaailmallinen asioiden ihmettelijä ja tunteiden tulkki". 

8:02
Katso tästä Kati Launiaisen haastattelu kokonaisuudessaan. Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja