Jännitys vetää puoleensa – päätoimittajan esikoisdekkari syntyi vilkkaasta mielikuvituksesta

2:03

Dekkarit ovat suosittua kesälukemista, ja kuluva viikko on valtakunnallinen dekkariviikko. Rikokset kiehtovat niin lukijoita kuin kirjailijoita, ja alkuvuonna Suomessa on ilmestynyt jo lähes sata dekkariuutuutta. Keväällä esikoisdekkarinsa julkaisi Apu-lehden päätoimittaja Marja Aarnipuro.

Aarnipuron dekkari Maakellarin salaisuus aloittaa uuden dekkarisarjan Kaarina Riikonen ratkaisee. Päähenkilö Riikonen on toimittaja, ja Aarnipuro myöntää oman taustansa näkyvän hahmossa.

– Olen oppinut sen, että pitää kirjoittaa siitä, mistä tietää. Oikeastaan vitsinkin vuoksi tein hahmosta melko omannäköisen, mutta itse en ole todellakaan löytänyt ruumista kellaristani.

Esikoisdekkari oli työn alla kolmisen vuotta ja syntyi työn ohessa. Aiemmin tietokirjoja kirjoittanut Aarnipuro sanoo, että ensimmäisen dekkarin tekeminen oli haastavaa, vaikka genre olikin tuttu lukijan roolista käsin.

– Palapelin rakentaminen oli yllättävän työlästä. Ensinnäkin, hahmo piti rakentaa sellaiseksi, että ihmiset tykästyvät häneen ja haluavat kuulla lisää hänen seikkailuistaan. Sen lisäksi juonessa kaiken piti liittyä kaikkeen. Piti miettiä aikajanoja, vääriä epäiltyjä ja vääriä motiiveja. Siinä on hirveästi yksityiskohtia.

Aarnipuron mukaan dekkarin kirjoittamisessa on erityistä hyötyä vilkkaasta mielikuvituksesta.

– Olen aika säikky, ja minulla on mielettömän kova mielikuvitus. Osaan pelätä vaikka mitä tai jos jossain tapahtuu jotain, kuvittelen heti, että se on rikos. Luulen, että luontainen vainoharhaisuus auttaa.

Seuraava kirja on jo teossa, ja Aarnipuron kesäloma menee sitä kirjoittaessa. Maakellarin salaisuus sijoittuu maaseudulle, ja jatko-osan Aarnipuro tahtoi sijoittaa Helsinkiin. Sen enempää hän ei vielä paljasta. 

Dekkareiden suosio näkyy kirjakaupoissa – etenkin kesäaikaan, kun lomalaisilla on aikaa lukea. Sekä Aarnipuro että kirjojen myynnistä vastaavat henkilöt uskovat, että rikoskirjallisuuden viehätys piilee jännityksessä, joka auttaa irtaantumaan omasta arjesta.

– Dekkarit viihdyttävät ja vievät aivan toiseen todellisuuteen, toteaa Sonja Autio kauppakeskus Itiksen Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja