Mainos

Nostalginen video: Rangaistuksena kotiin lähetetty Matti Nykänen joutui Anssi Kukkosen tentattavaksi – mäkikotka väisteli legendaarisilla selityksillä

0:47
Matti Nykänen MTV:n haastattelussa, kun hänet lähetettiin mäkimaajoukkueen leiriltä kotiin sääntöjen rikkomisen takia joulukuussa 1985.

Maanantain vastaisena yönä menehtynyt mäkihyppymestari Matti Nykänen joutui urheilu-uransa aikana lukuisiin kohuihin. Hän selitteli yhtä niistä toimittajalegenda Anssi Kukkosen haastattelussa Helsinki-Vantaan lentokentällä joulukuussa 1985. 

Nykänen, tuolloin 22 vuotta, palasi kotimaahan Yhdysvalloista mäkimaajoukkueen johdon antaman rangaistuksen takia. Huippuhyppääjä oli rikkonut joukkueen sääntöjä, ja hänet jätettiin törttöilyjen takia pois myös Keski-Euroopan mäkiviikolta. 

MTV:n toimittaja Anssi Kukkonen yritti tiedustella Nykäsen kantaa tapahtumista lentokentällä (video pääkuvassa). Vastaukset olivat taattua Nykästä – varsinkin kun Kukkonen kysyi siitä, oliko alkoholinkäyttö kaiken takana.  

– Ehkä ei ole ollut, Nykänen vastasi. 

– Ehkä on, ehkä ei. Ihan normien mukaan, Nykänen tarkensi. 

Tämä ei ollut ainoa kerta, kun Nykästä rangaistiin sääntöjen rikkomisesta.  

Kauden 1986-1987 mäkiviikolta hänet lähetettiin kotiin kesken kiertueen. Nykänen oli tuossa vaiheessa parhaana suomalaisena kilpailun kymmenes. 

Nykänen oli tuolloin jo maailmanmestari, olympiavoittaja ja lentomäen maailmanmestari. Hän uhkasi lopettaa uransa, kun sai kuulla rangaistuksesta. 

– Tämä on ensimmäinen reaktio Matin taholta, kun hän on tämän tiedon saanut. Minä en uskoisi, että Matin kohdalla tulee näin tapahtumaan, Hiihtoliiton koulutusjohtaja Esa Klinga kommentoi tuolloin. 

Kohu uhkasi myös Nykäsen osallistumista Oberstdorfin MM-kisoihin 1987, mutta mäkikotka oli lopulta mukana ja saavutti joukkuemäessä kultaa ja normaalimäessä hopeaa.

Kotiinpaluita myös eri merkeissä

Kauden 1987-1988 mäkiviikolla Nykänen joutui puolestaan kahnauksiin itävaltalaisten kanssa. Itävallan joukkueen hyppääjät nimittäin syyttivät Nykästä tappelemisesta diskossa kesken arvostetun kiertueen. 

Suomalaishyppääjä piti tapausta henkisenä sodankäyntinä. 

– Se on sitä, ettei heidän pojat ole kunnossa. Heidän pitää jotain (kohua) saada (aikaan). Kyllä se pilkka ehkä kuitenkin loppujen lopuksi osuu heidän omaan nilkkaan, Nykänen kommentoi Lahdessa 16. tammikuuta (video alla). 

1:17

Nykäsen uralle mahtui myös kohuja, joihin suomalaishyppääjällä ei ollut osaa tai arpaa. Menestyminen lentomäen MM-kisoissa Oberstdorfissa vuonna 1988 oli vaarassa, kun mestarihyppääjän sukset varastettiin (video alla). Nykänen otti kisoista pronssimitalin.  

1:07

Ja jos kotiinpaluu joulukuussa 1985 tapahtui epämieluisissa merkeissä, keväällä 1988 Nykänen sai sankarin vastaanoton. Hän nimittäin palasi Calgarysta kolmen olympiakultamitalin kanssa (video alla). 

2:46

Kaikkiaan Nykänen saavutti neljä olympiakultaa ja yhden -hopean. MM-kisoista hänen mitalisaldonsa oli 5-1-3.

Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja