Mainos

Janita kuvasi karhuperheen elämää kahden metrin päästä – ”Sykähdyttävä hetki”

1:13

Janita Hautamäki on kokkolalainen sairaanhoitaja, joka on innostunut viime vuosina luontokuvauksesta tosimielellä. Erityisesti suurpetojen kuvaaminen kiehtoo.

– Karhun kohtaaminen on aina jännittävää. Siinä ollaan suomalaisten perustotuuksien äärellä, vähän niin kuin alkuvoiman äärellä. Se vetää nöyräksi ja nostaa kunnioitusta metsän elävää kohtaan: on se valtava ja kaunis elää, sanoo Janita Hautamäki.

Edellistalvena Janita kävi kuvaamassa myös ahmoja, mutta palasi tänä kesänä karhukuvausten pariin. Suomussalmen metsässä, kuvaajille rakennetussa piilokopissa hän onnistui videoimaan karhuperheen elämää kahden metrin päästä.

– Se oli kyllä sykähdyttävä hetki, aivan uskomaton tilanne. En olisi ikinä uskonut että tällaista pääsee näkemään näin läheltä, kertoo Hautamäki.

Hän makoili kuvauskopissa, joka on pieni vanerimökki metsässä, kun hän kuuli outoa ääntä aivan läheltä. Tämän kevään pieni karhunpentu siinä komensi emäänsä kääntymään selälleen ja antamaan lapsilleen maitoa. Molemmat pennut kiehnäsivät emon ympärillä äännellen ja vihdoin emo antautui ja heittäytyi selälleen. Janita sai seurata imetystapahtumaa aivan vierestä.

– Se oli uskomaton tilanne, kuulin karhun hengityksenkin, selvittää Hautamäki.

Yksin kuvauskopissa suuren karhuemon vieressä – eikö tilanne ole pelottava?

– No ei se nyt ollut, kun oli valoisaa. Joskus elokuun pimeinä öinä on käynyt niin, että karhu tulee raapimaan kopin ovea, se tuntuu vähän pelottavalta, kertoo Janita.

Hän haluaa jakaa videonsa, koska harmittelee sitä, että suomalaiset ovat menettäneet yhteyden luontoon ja suurpetoihin erityisesti.

– Silloin kun suurpedoista puhutaan, ne ovat negatiivisesti esillä otsikoissa. Kuitenkin suurpedot kuten karhut, ovat hyvin helliä ja hoivaavia olentoja omalle jälkikasvulleen eivätkä siinä asiassa eroa ihmisestä. Haluan näyttää suurpedoista tämän pehmeämmän puolen, kertoo Janita Hautamäki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.