Rasismin silmätikku Jani Toivola kyseenalaisti tulevaisuuttaan jo lapsena: "Joku on jossain todennut, että mun näköiset tyypit eivät tähän pysty"

9:32
Jani Toivola vieraili Studio-ohjelmassa.

Entinen kansanedustaja Jani Toivola on joutunut rasismin kohteeksi koko elämänsä ajan. Muun muassa ala-asteella 400 oppilaan koulussa hän sai vakuutella muille olevansa suomalainen, vaikka puhuikin suomea ja oli kansalaisuudeltaan suomalainen.

– Pienelle lapselle se oli hämmentävää ja se oli tosi pelottavaa. Ikään kuin koko ajan joutui olemaan varuillaan ja pelkäämään, MTV3:n Studio-ohjelmassa vieraillut Toivola kertoo.

Nuorena Toivola kertoi pelkäävänsä eniten sitä, onko hänellä tummaihoisena samat mahdollisuudet tulevaisuuden osalta kuin muilla nuorilla.

– Harrastin pienenä tanssia ja teatteria. Mutta jos katsoin teatteria tai tv-sarjoja, niin en nähnyt siellä mun näköisiä tyyppejä. Ajattelin, että joku on varmaankin jossain todennut, että mun näköiset tyypit eivät tähän asiaan pysty.

Lapsen mielessä kommentit loivat ristiriitaisia ajatuksia omasta ulkonäöstään.

– Aloin uskomaan, että olen vääränlainen. Asiat voivat olla hyviä vasta, kun tämä [ihonväri] muuttuu.

Nimittelyä julkisilla paikoilla

Toivola on kuullut paljon negatiivisia kommentteja ulkonäöstään. Hän muistaa kerran, kun häntä nimitettiin ensimmäistä kertaa neekeriksi.

– Olin äidin kanssa raitiovaunussa. Ulkopuolinen aikuinen ihminen huusi äidilleni, miksi tämä kuljettaa neekerilasta mukanaan. Tähän liittyi myös kuvailevia adjektiiveja äidistäni. Että äitini on valkoisena naisena ollut mustan miehen kanssa. Muistan kuulleeni sen kaiken, mutta en varmaankaan tajunnut kaikkea. Lapselle se oli pelottavaa, kun aikuinen aggressiivinen mies huutaa ja puuttuu meihin.

Katso Jani Toivolan koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Studio-ohjelman yhdeksännen jakson aiheena on rasismi. MTV3 su klo 22.35.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja