Jani Toivola kuvailee kirjassaan Jere Karalahden kiusaajaporukan tekoja: ”Muistin, miltä pelko tuntui mielessä ja kehossa”

7:51

Jani Toivola kertoo uutuuskirjassa Kirja tytölleni avoimesti elämästään ja suhteestaan tyttäreensä.

Jani Toivola avaa lukijoilleen elämäänsä ja tunteitaan uudessa Kirja tytölleni -teoksessa (WSOY). Kirjassaan Toivola palaa myös lapsuudessaan kokemaansa kiusaamiseen.

”Itse en ollut pahimmasta päästä, mutta kyllä Jani aika hirveää tekstiä sai kuulla. Tumman ihonvärinsä lisäksi kaveri oli muutenkin kummajainen ja saattoi tulla kouluun hame päällä. Kerran kesällä kesken Salotien pihapelien Jani sattui ajamaan polkupyörällä ohitsemme. Ensimmäiset vääräleuat alkoivat välittömästi huutaa ympärillä pyörivistä kärpäsistä ja hätistellä niitä pois olkapäiltään. Jani katsoi meihin päin pelokkaana ja ajoi pyörällään suoraan päin lyhtypylvästä ja kaatui oikein pahasti.”

- Jere (WSOY)

Jere Karalahti kertoi viime syksynä ilmestyneessä Jere-kirjassaan kuuluneensa Toivolaa kiusanneeseen kaveriporukkaan.  

– Tuohon aikaan kukaan meistä ei vain oikein tajunnut, mitä rasismi tarkoittaa, Karalahti kuvaili kirjassaan. 

Toivola kertoo Kirja tytölleni -teoksessa törmänneensä Karalahden kirjasta tehtyyn uutiseen. Mies kertoo eläneensä vuosia pelon ja epävarmuuden tilassa, jonka jättämiä jälkiä hän on tavalla tai toisella hoitanut läpi elämänsä. 

– Olin unohtanut koko tapahtuman, iso osa noista tilanteista oli epämääräistä massaa ajatuksissani.

– Tekstiä lukiessani kaikki palasi kuitenkin elävästi mieleeni. Muistin, miltä pelko tuntui mielessä ja kehossa, miltä tuntui kuunnella jatkuvaa huutelua, millaista oli kulkea jengin ohi lähes päivittäin. Muistin kaiken piilottelun, salailun ja epävarmuuden, sen kuinka olisin vain halunnut kadota elämästäni, hän kirjoittaa. 

Hän kuvailee menneisyyden kivun nousseen pintaan, mutta löytäneensäkin siitä jotain hyvin odottamatonta.

Jani Toivolan Kirja tytölleni (WSOY) ilmestyi maanantaina 12. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja