Jani Toivola avautuu nuoruudestaan homoseksuaalina: "Vaarallista, pelottavaa ja se tapahtui piilossa"

Helsinki Pride käyntiin 7:08

Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola vieraili Huomenta Suomessa maanantaiaamuna.

Helsinki Pride -viikko käynnistyy tänään maanantaina 25. kesäkuuta. Priden tarkoituksena on tuoda esiin yhteisön moninaisuutta ja tehdä tilaa äänille, jotka usein jäävät kuulematta.

Huomenta Suomessa vieraillut kanasanedustaja (Vihr.) Jani Toivola kertoo omien kokemuksiensa kautta Suomen menneen eteenpäin erilaisuuden suvaitsevaisuuden suhteen.

– Ehdottomasti on menty eteenpäin. Olen nyt 40-vuotias ja jos ajattelen itseäni 14-vuotiaana homopoikana, niin silloin se käsitys homoudesta oli, että se on jotain vaarallista, pelottavaa, kiellettyä ja se tapahtuu piilossa, Toivola kuvailee.

– Piti matkustaa 20-vuotiaana New Yorkiin, että sai sen viestin, että olenkin ok ja rakkaus kuuluu myös minulle ja voisin jopa perustaa perheen. Nyt kun ajattelen Suomea ja mitä mittaluokkaa Pride on nykyään, niin paljon on menty eteenpäin, mies jatkaa.

Isäksi tulemisesta vuosia haaveillut Toivola teki unelmistaan totta vuonna 2013. Häneen otti yhteyttä nainen, joka halusi äidiksi, mutta ei halunnut parisuhdetta.

Toivola avasi elämäänsä yksinhuoltajaisänä Kirja tytölleni -kirjassa, joka julkaistiin helmikuussa.

Helsinki Pride -viikon järjestää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistävä järjestö HeSeta ry sekä laaja joukko vapaaehtoisia.

Katso artikkelin yltä videolta, ote Jani Toivolan vierailusta Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat