Mainos

Jämijärven onnettomuustutkinta: Viiden hyppääjän datatallentimet tutkittu

Jämijärven turman onnettomuustutkinta jatkuu. Turman jäljiltä on löytynyt viiden hyppääjän datatallentimet, joista neljästä on jo saatu purettua tiedot, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen MTV Uutisille.

Viides datatallennin on paraikaa laitetta valmistavalla tehtaalla Tanskassa. Se vaurioitui koneen hylyn palossa niin pahoin, että sen tietojen purkaminen on vielä epävarmaa.

Toisen vaurioituneen datatallentimen tiedot saatiin Aaltosen mukaan jo purettua Saksassa.

– Datan kerääminen on hyvin haastavaa. Tässä tehdään sitä niin laajalla rintamalla. Paraikaa me yhdistämme kaikkien eri tallentimien ja tutkakuvien dataa yhteen, Aaltonen kertoo.  

Tavoitteena on selvittää tarkasti, miten turmakone on lentänyt. Siinä onnettomuustitkintaa auttaa myös kolmen onnettomuudesta selvinneen kertomukset.

Turman syy yhä tuntematon

– Selvinneiden kertomaa verrataan juuri nyt muuhun dataan. Sillä on totta kai ollut suuri merkitys, mutta sekään ei ole antanut vastausta siihen, miksi tämä onnettomuus tapahtui. Sitä ei ole kukaan pystynyt kertomaan, Aaltonen toteaa.

Aaltonen on haluton esittämään minkäänlaisia arvailuja turman syystä.

– Sitä me emme missään nimessä lähde edes arvaamaan. Vaihtoehtoja on liian monta vielä, Aaltonen perustelee.

Koneen sisältä ei kuvaa

Onnettomuustutkinnalla on runsaasti kuvia ja videoita tapahtumasta, mutta ne on kaikki kuvattu maasta siinä vaiheessa, kun kone on jo putoamassa. Videokuvaa lennolta koneen sisältä ei ole.

Onnettomuustutkinta sai alustavan tutkinnan valmiiksi huhtikuun lopussa. Siinä todetaan, että yksi selvitettävä asia on, estikö koneen katkennut siipi hyppääjien poistumisen. Aaltosen mukaan siihen ei ole vieläkään saatu vastausta.

– Sitä ei pysty vielä arvioimaan. Näin on saattanut olla, mutta vielä sitä ei tiedetä.

Aaltonen pitää todennäköisenä, että koneesta pelastuneet olisivat istuneet lähellä ohjaajaa. Täyttä varmuutta siitä ei kuitenkaan ole.

– Vielä on selvitettävä, mitä vaikuttivat liikkeet, kun kone tuli alas eli tuliko sen perusteella jotain muutoksia istumajärjestykseen, Aaltonen pohtii.

Aaltonen uskoo, että selvyys asiaan saadaan kesän aikana.

Jämijärvellä pääsiäissunnuntaina kuoli kahdeksan, kun laskuvarjohyppääjiä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Lentäjä ja kaksi hyppääjää pelastuivat.  

Onnettomuustutkinnan arvioidaan valmistuvan talvella. 

   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.