Jalkaan ammuttu mies kuoli lumihankeen Nakkilassa – käräjäoikeus hylkäsi tappo- ja heitteillepanosyytteet

Käräjäoikeuden mukaan uhri käveli ampumisen jälkeen normaalin näköisesti. Syytetyt kiistivät tienneensä uhrin vamman vakavuudesta.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi maanantaina ehdottomaan vankeuteen 25-vuotiaan miehen, joka ampui toista miestä huoltoaseman pihalla Nakkilassa helmikuun alussa. Uhri pääsi kävelemään noin sadan metrin päähän ampumapaikasta, kunnes hän lyyhistyi lumihankeen, johon myös kuoli.

Syyttäjä vaati ampujalle rangaistusta ensisijaisesti taposta. Samassa autossa ollutta 34-vuotiasta miestä syytettiin heitteillepanosta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta ja 24-vuotiasta naista pelastustoimen laiminlyönnistä.

Kolmikko otti uhrin kyytiin Eurajoelta. Oikeuden mukaan tämä liittyi ennalta sovittuun velanmaksuun 34-vuotiaalle miehelle. Velka-asia saatiin hoidettua, mutta sen jälkeen 25-vuotias syytetty ryhtyi pyytämään uhrilta kyytirahaa. Syytetyn mukaan hänen aseensa laukesi tilanteessa vahingossa. Laukaus osui uhria reiteen.

Ampumisen jälkeen kolmikko poistui paikalta autolla ja 34-vuotias heitti autossa olleen uhrin puhelimen ulos ikkunasta.

"Vakavaa piittaamattomuutta toisen hengestä ja terveydestä"

Jutussa oli keskeistä se, olisiko kolmikon pitänyt ymmärtää uhrin hengenvaarallinen tila ja hälyttää tälle apua.

Oikeuden mukaan valvontakameratallenteilta näkyi, kuinka ampumisen jälkeen uhri käveli normaalin näköisesti ja suhteellisen ripeää vauhtia huoltoaseman viereistä tietä. Oikeus huomioi myös sen, että oli yöaika ja valaistus tapahtumapaikalla oli suhteellisen huono.

Oikeuden mukaan näistä syistä ei voitu sulkea pois mahdollisuutta, että uhrissa ei heti ampumisen jälkeen ollut havaittavissa verenvuotoa tai muitakaan vammoja. Toisaalta oikeus otti huomioon myös sen, että huoltoasema sijaitsi suhteellisen lähellä Nakkilan keskustaa, mutta kuitenkin syrjässä, ja tapahtuma-aikaan oli pakkasta.

– Jättäessään ampumisen seurauksena runsaasti verta vuotaneen uhrin ilman puhelinta yksin tapahtumapaikalle (syytetty) aiheutti uhrin kuoleman huolimattomuudella. Kuvatuissa olosuhteissa huolimattomuutta pidettävä on törkeänä, oikeus katsoi tuomiossaan.

Oikeus tuomitsi Janne Jalmari Lesosen, 25, tapon sijaan törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Lisäksi oikeus luki Lesosen syyksi ampuma-aserikoksen ja huumausainerikoksen ja langetti hänelle yhteensä neljän vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistuksen.

– (Syytetty) on tahallaan ampunut uhria ja jättänyt hänet sen jälkeen tapahtumapaikalle yöaikaan ilman puhelinta pakkassäässä. Menettelyä on pidättävä hyvin moitittavana ja se osoittaa vakavaa piittaamattomuutta toisen hengestä ja terveydestä, oikeus sanoi.

Kaksi muuta kiistivät tienneensä, että laukaus osui uhriin

Kahden muun syytetyn syytteet käräjäoikeus hylkäsi. Heitteillepanosta syytetyn 34-vuotiaan miehen osalta oikeus katsoi olleen mahdollista, että 25-vuotiaan miehen toiminta huoltamon pihalla tuli hänelle yllätyksenä. Mies itse sanoi, ettei tiennyt luodin osuneen uhriin ja että uhri sen vuoksi vuoti verta.

– Velka (34-vuotiaalle miehelle) oli jo maksettu kun (syytetty) alkoi käymään keskustelua kyytirahasta – esitetyn näytön perusteella ei voida sulkea pois sitä (34-vuotiaan) väitettä, että (syytetyn) toiminta huoltamon pihalla oli tullut hänelle yllätyksenä, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Pelastustoimen laiminlyönnistä syytetty 24-vuotias nainen istui ampumishetkellä auton takapenkillä. Oikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että nainen olisi sieltä nähnyt ampumisen tai uhrille aiheutuneen vamman. Näin ollen oikeus katsoi, ettei naisen näytetty olleen tietoinen siitä, että uhri oli hengenvaarassa.

Lue myös:

    Uusimmat