Jalaton kerjäämässä paahteessa - poliisi voimaton

Järkyttynyt lukija otti yhteyttä MTV Uutisiin aamulla. Hän oli ollut liikkeellä Helsingin keskustassa, kun huomasi Kolmen Sepän patsaalla kerjäävän vanhuksen.

Vanhus istui lukijan mukaan kuumassa auringonpaahteessa. Vielä traagisemmaksi tilanteen teki se, että vanhukselta oli amputoitu jalat.

– Eihän hän pääse siitä omin avuin varjoon. Minusta tämä on järkyttävää. Ei tämä ole ihmisarvoista, lukija sanoo.

Vanhus istui patsaan juurella vielä silloinkin, kun lukija palasi asioiltaan. Silloin vanhuksen vierellä oli pyörätuoli.

–  Soitin hätäkeskukseen ja kerroin asiasta. Siellä ei kuitenkaan oltu erityisen huolestuneita.

Hetkisen kuluttua vanhuksen luona oli kuitenkin käynyt poliisipartio. Poliisi oli lukijan mukaan jututtanut vanhusta ja lähtenyt pois.

Ylikomisario Juha Hakola, Helsingin poliisista kertoo, että poliisi on tilanteessa voimaton.

– Jos ihminen itse sanoo, että on täysin vapaaehtoisesti paikalla ja kertoo, ettei hänellä ole mitään hätää, hänellä on oikeus olla siinä, Hakola selvittää.

Helsingin Diakonissalaitos tarjoaa liikkuvalle kansanosalle levähdyspaikan, jossa voi pestä pyykkiä, syödä eväitä ja käyttää internetiä.  Helsingin Diakonissaliatoksen viestintäjohtaja Mika Mäkinen arvioi, että päiväkeskus Hirundossa vierailee päivittäin toistasataa ihmistä, lähinnä Romanian romaneja.

– Pääsääntöisesti he ovat täällä omasta halustaan, tämä on meidän käsitys tilanteesta. Niin nöyryyttävää kuin kerjääminen ihmisarvolle on, niin he sanovat, että sekin on parempi, kuin mitä heidän elämänsä olisi kotimaassaan, Mäkinen sanoo.

Mäkinen kertoo, että Helsingin Diakonissalaitos rahoittaa paperittomien klinikkaa, jonne myös Romanian romaneja ohjataan terveysasiossa.

Mikäli Helsingin kaduilla nähdään lapsia kerjäämässä, puuttuu sosiaaliviranomaiset asiaan.

 

  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja