Mainos

Jacques Cousteau kuollut

Ranskalainen merentutkija Jacques Cousteau on kuollut. Cousteau tuli tunnetuksi erityisesti vedenalaista maailmaa esittelevästä televisiosarjastaan Merten salaisuudet. Cousteau oli myös tunnettu ympäristöaktivisti, joka kampanjoi voimakkaasti muun muassa Ranskan Tyynellä valtamerellä suorittamia ydinkokeita vastaan. Cousteau oli kuollessaan 87-vuotias.

Kuolemasta tiedottaneet työtoverit sanoivat, että Cousteaun kunniaksi järjestetään Pariisissa lähipäivinä muistotilaisuus. Cousteau saavutti maailmanmainetta meren elämästä kertovilla elokuvillaan, dokumenteillaan ja kirjoillaan. Hänen Calypso-nimisellä tutkimusaluksella tekemänsä matkat tulivat tutuiksi yli sadasta televisiolle ja laajakankaalle tehdystä filmistä ja myyntilistojen kärjessä viikkoja pysyneistä kirjoista.

Vuosikymmeniä kestäneen merten tutkimisen aikana Cousteausta tuli myös kiihkeä ympäristön puolustaja. Hän tutki ekologiaa ja tutustui ylikansoittumisesta johtuviin ongelmiin kuuluessaan Ranskan presidentin perustamaan neuvostoon, joka keskittyi ympäristöongelmiin. Cousteau erosi neuvostosta vuonna 1995 vastalauseena presidentti Jacques Chiracin päätökselle jatkaa ydinkokeita eteläisellä Tyynellämerellä.

Cousteau vaikutti muun muassa hengityslaitteiden ja vedenalaisten televisiokameroiden kehitykseen. Lisäksi hän toimi merien tutkimukseen keskittyvän museon johtajana ja osallistui uudenlaisen havainnointisukellusveneen kehittämiseen.

Cousteau oli arvostetun Ranskan akatemian jäsen vuodesta 1988. Hän keräsi toistuvasti varsinaisen äänivyöryn Ranskan suosituin mies -äänestyksissä. Lisäksi Cousteau voitti merielämää käsittelevillä filmeillään kolme Oscaria ja lukuisia muita palkintoja.
(STT-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.