Jäävätkö sähkön kauhuhinnat historiaan? Nämä käänteet auttavat laskujen kanssa tuskailevia

Sähkön hinnan kesänäkymät – onko kallis energia historiaa? 9:03
Katso Huomenta Suomen koko sähkökeskustelu: Onko kallis energia historiaa?

Asiantuntijat pohtivat Huomenta Suomen lähetyksessä, kuinka korkeaksi sähkön hinta voi nousta tulevana kesänä ja talvena.

Viime talvena nopeasti noussut sähkön hinta sai monet kuluttajat pohtimaan sähkösopimuksiaan ja myös tulevaa talvea kauhulla.

Sähkön hinta nousi pääosin, koska venäläisestä energiasta luovuttiin. Tällä hetkellä yksi viidesosa koko Euroopan sähköstä tuotetaan edelleen maakaasulla, vaikka sitä on korvattu merkittävissä määrin muista lähteistä.

Asiantuntijoilta tulee nyt rauhoittavaa viestiä tulevan kesän ja ensi talven suhteen. Sähkön hinnan markkinaodotukset ovat rauhoittuneet paljon viime joulusta alkaen pitkin kevättä, kertoo Energiateollisuus ry:n johtaja Pekka Salomaa.

– Ilman muuta on mahdollista, että sähkön hinta voi ajoittain nousta hyvin korkealle, kuten edellisenäkin talvena. Mutta keskimääräinen hintataso-odotus on selvästi matalammalla kuin edellisenä talvena. Lauha talvi on auttanut meitä ja eurooppalaiset maakaasuvarastot ovat nyt paremmassa tilanteessa, Salomaa sanoo.

Olkiluoto 3 -ydinvoimala tuo myös helpotusta suomalaisille. Olkiluoto 3:n sähköntuotanto kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

– Lisäksi meille on viime vuonna tullut suuret määrät tuulivoimaa, Salomaa muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat