Jäätiköt sulavat, myrskyt yltyvät ja ikirouta häviää – kattava ilmastoraportti antaa synkän varoituksen tulevaisuudesta

1:18
Islanti pystytti elokuussa muistolaatan maan ensimmäiselle jäätikölle, jonka katsotaan hävinneen ilmastonmuutoksen takia. Saman kohtalon pelätään uhkaavan maan muitakin jäätiköitä.

Ihmiskunnan tulee lähivuosisatoina varautua supermyrskyihin, merenpinnan rajuun nousuun ja ikiroudan lähes täydelliseen sulamiseen, varoittaa YK:n alaisen Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttiluonnos, jonka uutistoimisto AFP on nähnyt.

Vaikka ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoitettua kahteen asteeseen, myrskyjen aiheuttamat vahingot nousevat yli satakertaisiksi nykyisestä ja merenpinnan nousu ajaa noin 280 miljoonaa ihmistä kodeistaan.

Vuoteen 2100 mennessä ikirouta on hävinnyt maapallolta synkimpien arvioiden mukaan lähes kokonaan. Optimistisimmatkin arviot kertovat, että kolmannes ikiroudasta sulaa. Tämä puolestaan vapauttaisi ilmakehään lisää hiilidioksidia.

Myös Aasian jäätiköt ovat vaarassa. Vaikka lämpeneminen olisi vain 1,5 astetta, yli kolmannes jäätiköistä on vaarassa sulaa. Nykymenolla jatkaminen johtaa siihen, että kaksi kolmasosaa jäätiköistä häviää.

–  Tämä vaikuttaa juomaveteen ja maanviljelykseen. Nyt puhutaan miljoonista ja miljoonista ihmisistä, sanoi ActionAid -järjestön edustaja Harjeet Singh.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja