Mainos

Jäät vaarallisen ohuita – useita vaaratilanteita heikoilla jäillä

11:10

Viikonlopun aikana moni ihminen on joutunut veden varaan mentyään heikoille jäille.

Tänään retkiluistelija putosi avantoon Lauttasaaren edustalla Helsingissä, eilen koiraansa pelastamaan mennyt nainen hukkui Tammisaaressa. Vaaratilanteita on ollut myös muita.

– Kun hyvä sää on houkutellut ihmisiä jäille, meille on tullut oikeastaan heti perjantaista lähtien päivittäin useita ilmoituksia joko selkeästi veden varaan joutuneista ihmisistä tai sitten epäillyistä havainnoista, Suomenlahden merivartioston meritoimiston päällikkö, komentajakapteeni Mikko Simola sanoo.

Etelä-Suomessa käytännössä ainoastaan sisälahdet ovat jäätyneet. Rajavartiolaitos varoittaakin ehdottomasti menemästä heikoille jäille.

– Se saattaa tietysti hämätä jäällä liikkujia, että näillä pakkasilla tähän aikaan vuodesta jäät ovat olleet monena vuonna jo hyvin paksuja, mutta tällä hetkellä niin ei ole, Simola sanoo.

Jäät ovatkin ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vähissä.

– Tällä hetkellä jäätä on selvästi pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella, jopa Perämeren keskusta on sula. Mutta nyt kovassa pakkassäässä ja itse asiassa aika tyynessä säässä uutta jäätä muodostuu ainakin Suomenlahdella kovaa vauhtia, meteorologi Visa Salojärvi sanoo.

Jäätä pitää olla kunnon kerros, että sen päällä on turvallista liikkua.

– Kun on tällaista teräsjäätä, niin oletetaan ja tiedetäänkin, että noin 4–5 senttiä riittää kantamaan ihmisen, auto tarvitsee selvästi enemmän, 20–30 senttiä. Mutta täytyy muistaa, että laiturien ja siltojen lähellä ja virtauspaikoissa jäätä on selvästi vähemmän, Salojärvi sanoo.


Päivitys: Jään paksuuden pitää olla meteorologi Visa Salojärven mukaan 20–30 senttiä, jotta jää kantaa auton. Aikaisemmin tekstissä mainittiin 10–15 senttiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.