Mainos

Jaakko Rytsölä menetti miljoonaomaisuuden keltaista Lamborghinia myöten – kehitti nyt lapsille taloustaitosovelluksen: "Älä tee niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon"

8:22
Jaakko Rytsölä vieraili Huomenta Suomessa 29. huhtikuuta 2019.

Keltaiseen Lamborghiniin monien mielissä yhdistyvä yrittäjä Jaakko Rytsölä vieraili Huomenta Suomessa uuden Pocket-sovelluksen tiimoilta.

Niin sanotun it-kuplan aikana vuosituhannen vaihteessa miljoonaomaisuuden kerännyt yrittäjä Jaakko Rytsölä vieraili Huomenta Suomessa.

Rytsölän PCKT Money -yritys julkaisi hiljattain Pocket-nimisen sovelluksen, jonka tarkoitus on auttaa lapsia ja nuoria taloustaidoissa.

– Olin lapsena varmaan ihan tavallinen rahankäyttäjä. Jokainen vanhempi on luonnollisesti huolissaan oman lapsensa pärjäämisestä. Iso osa huolesta liittyy talouteen, Rytsölä toteaa.

Yrittäjällä itsellään on kaksi pian kouluikäistä lasta.

– Jäin jossain vaiheessa miettimään, että miten rahankäyttöä voisi harjoitella. Ettei se olisi vain sitä, että "muista säästää" ja "älä tuhlaa kaikkea rahaa kerralla karkkiin", Rytsölä kertoo pohtineensa.

– "Sitten, kun olet 18, niin tsemppiä! Älä tee niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon". Ajattelin, ettei rahankäytön oppimisen tarvitsisi olla sellaista.

Pocket-sovellus rakennettiin tällaisia tilanteita varten.

– Ajatus on se, että vanhempi voi antaa viikkorahan tai maksaa esimerkiksi kotitöistä. Kun lapsi saa rahan sovellukseen, hän voi miettiä yhdessä vanhemman kanssa, mihin rahaa käytetään ja paljonko siitä vaikkapa säästetään, Rytsölä avaa sovelluksen ideaa.

Kuplan puhkeaminen vei omaisuuden

Jaakko Rytsölä muistetaan parhaiten 1990- ja 2000-lukujen taitteen it-yrityskuvioista. Hän perusti Antti-veljensä kanssa vuonna 1995 Data Link Connection -firman, joka pari vuotta myöhemmin fuusioitui kahden muun yrityksen kanssa Saunalahden serveriksi.

Rytsölöistä tuli osakkaita. Saunalahti listautui pörssiin ja Jaakko Rytsölän osakkeiden arvon laskettiin olleen parhaillaan yli 60 miljoonaa markkaa.

Saunalahdesta Jippii Groupiksi muuttuneen yhtiön osakkeet lähtivät hurjimman it-buumin laannuttua pörssisyöksyyn ja koko it-kupla puhkesi.

Jaakko Rytsölä sai niskaansa jättimäiset verovelat, ja vuonna 2003 hän teki henkilökohtaisen konkurssin. Ulosottovirasto totesi hänet varattomaksi ja hänellä laskettiin olevan pelkästään verovelkaa 1,3 miljoonaa euroa.

Vuonna 2004 Rytsölä pyysi Helsingin hovioikeudelta lupaa päästä velkasaneeraukseen. Rytsölän velkaantumista pidettiin itseaiheutettuna, koska miehen omaisuus oli huvennut niin kutsutusti "hyvään elämään". Sekä käräjä- että hovioikeus eväsivät pyynnön.

Heinäkuussa 2008 Rytsölä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

"Onhan siitä jo parikymmentä vuotta"

Muistutetaanko Jaakko Rytsölää usein takavuosien tapahtumista?

– Kyllä varmaan Lamborghinit ja muut ovat edelleen monen mielessä, mutta onhan siitä jo parikymmentä vuotta. Elämä menee eteenpäin. Olen perheellinen, on kaksi lasta, kaksi koiraa, farmariauto ja asun Kirkkonummella, Rytsölä sanoo hymyillen.

Hän toteaa, ettei osaa itse arvioida, onko hän saanut oppia noista parinkymmenen vuoden takaisista tapahtumista.

– Olen tehnyt it-alan juttuja 30 vuotta ja teknologia on kehittynyt niin, että tällaisia sovelluksia voidaan tehdä. Aikaisemmin ei oikeasti voitu tehdä järjestelmiä, joissa annetaan digitaalisesti rahaa lapselle ja lapsi päättää laittaa kolme euroa, Rytsölä sanoo.

– Ja tuosta teosta jää sovellukseen jälki. On tärkeää, että lapsi ja vanhempi pystyvät yhdessä katsomaan, miten rahaa on käytetty.

Katso Jaakko Rytsölän haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja