Ivan Puopolon kolumni: Verotus kiristyy vai verotus kevenee – kumpi valehtelee, Antti Rinne vai Petteri Orpo?

3:08imgAntti Rinteen mukaan ei ole oikeudenmukaista laskea matalatuloisten palkkaa.
Julkaistu 21.09.2019 12:51

MTV UUTISET – IVAN PUOPOLO

Eduskunnan kyselytunnilla nähtiin torstaina orwellilainen näytelmä.

Antti Rinne: ”Pieni- ja keskituloisten verotus kevenee!”
Petteri Orpo: ”Pieni- ja keskituloisten verotus kiristyy!”

Molemmat väitteet eivät voi yhtä aikaa pitää paikkaansa. Kumpi valehtelee, Orpo vai Rinne?

Jotta voimme vastata kysymykseen, pitää aluksi ymmärtää, miten verotus toimii. Ihmisen palkasta otetaan pois kahdenlaisia maksuja: tuloveroja ja sosiaaliturvamaksuja. Kutsutaan jälkimmäisiä tästä eteenpäin SOTU-maksuiksi.

SOTU-maksut ovat rahaa, joilla maksetaan mm. eläkkeet, sairastumiset, työttömyys ja sen sellaiset ikävät jutut. Ne kaikki yhdessä muodostavat SOTU-kulut.

Rahat SOTU-kuluihin otetaan SOTU-maksuilla palkasta. SOTU-maksuja maksaa sekä työntekijä että työnantaja. Tuloverot sen sijaan maksaa aina työntekijä.

Nyt peruutamme vuoteen 2016. Tuolloin, Sipilän hallituksen aikana, päätettiin, että osana Suomen kilpailukyvyn parantamista työntekijän SOTU-maksuja nostetaan. Osallisena tähän päätökseen oli myös Petteri Orpo. Päätös ulottuu vuoteen 2020 eli vaikuttaa vielä ensi vuonna.

Samalla kun työntekijän SOTU-maksuja nostettiin, työnantajan SOTU-maksuja vastaavasti alennettiin. Siten ihmisen palkkaamisesta tuli työnantajalle edullisempaa ja vaikutus työllisyyteen oli arvioiden mukaan positiivinen. Suomen kilpailukyky parani.

Antti Rinteen hallitus puolestaan päätti tällä viikolla, että pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään. Rinteen hallituksen tekemä veroja koskeva päätös ei kuitenkaan vaikuta aiemmin tehtyyn päätökseen, jolla työntekijän SOTU-maksuja nostettiin.

Kun lasketaan yhteen Antti Rinteen hallituksen tekemät veronkevennykset sekä Sipilän aikana tehdyt SOTU-maksujen kiristykset, on lopputulos se, että osalle työntekijöitä jää ensi vuonna vähemmän rahaa käteen kuin tänä vuonna. Se johtuu siitä, että vaikka verotus kevenee, työntekijän SOTU-maksut nousevat.

Silti lähes kaikilla ansiotulon saajilla käteen jäävän rahan määrä kasvaa, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen.

Mutta kumpi on oikeassa, Rinne vai Orpo? Vastaus riippuu siitä, mitä tarkoittaa ”verotus”.

Jos verotukseen ei lasketa SOTU-maksuja, verotus kevenee. Jos taas verotukseen lasketaan mukaan SOTU-maksut, verotus kiristyy.

Orwellilaisen näytelmän loppu on siis orwellilainen: jokainen voi valita itselleen mieluisan voittajan.

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet