Itsetunto voi nousta yllättävän vanhanakin – nuoruus ja synnytys koettelevat

6:12

Huomenta Suomessa puhuttiin keskiviikkoaamuna itsetunnosta. Mistä tunnistaa hyvän tai huonon itsetunnon, ja voiko itsetunto vahvistua vielä vanhanakin?

– Lapsilla on epärealistisen hyvä itsetunto, ehkä vähän sellainen pumpulissa marinoitu. Se tipahtaa varhaisnuoruudessa ja lähtee sitten pikkuhiljaa nousemaan kohti aikuisuutta. Tutkimusten mukaan se näyttäisi nousevan aina tuonne neljänkymmenen, viidenkymmenen, kuudenkymmenen ikään asti, minkä jälkeen se alkaa vähän tasaantua ja laskea, tutkija Olli Kiviruusu THL:stä kertoi lähetyksessä.

Nuoruudessa itsetuntoa heikentävät erilaiset fysiologiset, psykologiset ja sosiaaliset muutokset. Silloin rakennetaan omaa paikkaa maailmassa lapsuudenkodista aikuisuuteen.  

Tutkimuksista tiedetään, että naisilla myös synnytys laskee itsetuntoa.

– Ei siinä nähdäkseni mitään sen suurempaa selitystä ole kuin että ylipäätään silloin kun tulee suuria muutoksia, identiteetti joutuu koetukselle. Joutuu vähän niin kuin asettelemaan omia arvoja uudestaan. Ehkä naisilla muutos on (synnytyksen jälkeen) suurempi kuin miehillä.

Kiviruusu korostaa, että yleensä kuoppien jälkeen itsetunto kuitenkin ajan myötä kohoaa.

– Kyllähän perheenlisäys on kuitenkin lähtökohtaisesti positiivinen asia. Se vain vaatii hetken aikaa, Kiviruusu toteaa.

Onko huono itsetunto ongelma? Millaisia vaikeuksia siitä voi seurata? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja