Itsenäisyyspäivää juhlitaan vesi- ja lumisateessa, mutta myös poutaisessa pakkassäässä: Meteorologi kertoo, missä päin Suomea voi pukeutua juhlamekkoon ja missä kumisaappaisiin

Juhlamekko vai kumpparit? Itsenäisyyspäivä näyttää sateiselta: Meteorologi kertoo, miten sää Suomessa jakautuu 4:11

Tänään itsenäisyyspäivän aattona merialueille on annettu aallokkovaroituksia, sillä tuulet ovat puhaltaneet voimakkaasti. Huomisesta on kuitenkin tulossa viikon vähätuulisin päivä, lupailee meteorologi.

Forecan meteorologi Anna Latvala ennustaa, että etenkin alkupäivästä perjantaina on luvassa maan etelä- ja keskiosiin vesisateita. Pohjoisen säätilanne näyttää ennusteiden valossa selkeämmältä.

– Pohjoisessa jokunen lumikuuro voi tulla. Paikoin voi taivastakin näkyä pilvien lomasta.

Etelä-Suomeen on luvassa huomiseksi meteorologin mukaan vesisateita noin viiden millimetrin edestä. Lämpötila etelässä pysyy plussan puolella.

– Etelärannikolla lämpötila on päivällä jopa 7 astetta. Etelässä tuuli on heikkoa.

Pakkaset sijoittuvat pohjoiseen

Pohjois-Suomessa itsenäisyyspäivää vietetään pakkassäässä. Maan pohjoisosiin on luvassa noin 10–15 pakkaslukemia.

– Kovin kovaa pakkasta ei ole luvassa päivälläkään, mutta kyllähän se tuntuu varsinkin silloin, jos kulkee juhlavaatteissa.

Tuulet heikkenevät

Itsenäisyyspäivä on meteorologin mukaan yksi viikon vähätuulisimmista päivistä.

– Tuuli heikkenee ensi yön aikana ja perjantaina tuuli on heikkoa maa-alueilla. Uusi sadealue tosin voimistaa jälleen tuulenpuuskat ja voimme kohdata taas jopa myrskylukemia.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli 100:lle paikkakunnalle!

Lue myös:

    Uusimmat