Itsehoito-ohjeita erosta selviytymisen tueksi

1. Sure avoimesti. Älä kätke tai piilota tunteitasi. Itkeminen helpottaa. Muista, että itku on mielelle ja sielulle vastaavanlainen asia kuin sade ruoholle ja luonnolle. Se puhdistaa ja elvyttää kasvua.

2. Älä eristäydy. Uskalla tukeutua ystävien ja perheen kannateltavaksi. Etsi joku, joka kuuntelee Sinua ja jolle voit puhua tapahtuneesta yhä uudelleen ja uudelleen. Erossa on tärkeää, että et jää enempää yksin kuin on tarpeen. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro kokemuksestasi.

3. Rakenna itsellesi tukiverkosto. Jos sellainen on jo olemassa, vahvista sitä. Voi olla helpompi jakaa kokemuksia eronneiden ja erosta selviytyneiden kanssa. Onnellisessa parisuhteessa olevan voi olla vaikea ymmärtää tilannettasi. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin että luotat ihmiseen jonka kanssa olet jakamassa asioita.

4. Ota selvää faktoista. Pyri ottamaan selvää niistä asioista jotka oikeasti ovat tapahtuneet ja erota ne sellaisista asioista joita luulet tapahtuneen. Katastrofifantasioiden kelaaminen vain pahentaa oloasi.

5. Noudata jokapäiväisiä rutiinejasi niin paljon kuin mahdollista. Älä luovu turhaan niistä asioista, joista ei ole tarpeen luopua.

6. Yritä huolehtia säännöllisestä vuorokausirytmistä, vaikka nukkuminen olisikin vaikeaa. Pyri hakemaan tarvittaessa apua nukahtamiseen.

7. Pyri syömään riittävästi, vaikka ruoka ei maistuisikaan. Kehosi ja mielesi on nyt lujilla ja toipilas kehosi tarvitsee apuasi. Voit ottaa tarvittaessa lisäravinteita ja vitamiineja toipumisen tueksi.

8. Pyri polttamaan stressihormoneja mieluisalla liikunnalla. Jo parinkymmenen minuutin kävely luonnossa tekee hyvää keholle että mielelle. Liikunta lisää myös endorfiinien määrää ja endorfiineillä tiedetään olevan ahdistusta ja masennusta estävä vaikutus. Liikunta lisää myös ns. tappajasolujen määrää, jotka puolestaan torjuvat tehokkaasti tulehduksia.

9. Anna itsellesi aikaa ja tilaa selviytymiseen. Vaikka juuri nyt tuntuukin maailma romahtavaan, eronkin jälkeen on elämää.

10. Jatka työtäsi ja harrastuksiasi kohtuullisesti jos vain mahdollista. Ne auttavat Sinua pitämään kiinni normaalista elämästä.

11. Tarkkaile kahvin ja nikotiinin kulutustasi ja pyri pitämään niiden käyttö vähäisenä, ettet aktivoisi turhaan hermostosi ylivireyttä. Kun ahdistavat ajatukset jo muutenkin pitävät sympaattisen hermoston ylivireänä, älä turhaan simuloi sitä ulkoisilla aineilla.

12. Tarkkaile alkoholin kulutustasi. Vaikka alkoholi tuokin hetken helpotusta pahan olon keskellä, se ei kuitenkaan paranna rakkaushaavoja.

13. Huolehdi lastesi turvallisuudesta. Neuvo, tue ja auta heitä kykyjesi mukaan. Pyri olemaan silti aikuinen. Lapsesi käyvät saman prosessin kuin sinäkin. He tarvitsevat aikuista juuri nyt.

14. Anna lapsillesi myönteistä huomiota, pidä heitä sylissä ja lohduta heitä.

15. Osallistu tukiryhmään, eroseminaariin tai hae apua kriisikeskuksista tai muilta alan asiantuntijoilta.

16. Halaukset päivässä auttavat. Erossa pahinta on ihon, sylin ja ihmisen ikävä. Pyri saamaan viisi halausta joka päivä. Voit käydä myös hierojalla. Kosketuksen avulla lisäät niitä voimavaroja, joita tarvitset selviytyäksesi kriisistä.

17. Muista, että olet pohjimmiltasi sama ihminen kuin ennen eroakin. Usko itseesi.

18. Säilytä toivo.


Lue myös pääjuttu:

Teksti: Leena Hattunen
Kliininen seksologi (Nacs)

Lähteet:

Traumaterapiakeskus,
Kiianmaa Kari, Sata neuvoa ja vinkkiä parisuhteen päättyessä, Kehityksen avaimet, 2004.
Serva-Schreiber David, Anna mielesi toipua, Tammi, 2006.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat