Itikoiden höynäyttämiseksi tarjolla monenlaista valmistetta

Jos ei kosteasta kesästä ole ollut iloa lomalaisille, niin hyttyskarkotteiden valmistajat ovat siitä harvoja hyötyjiä. Epävakaa sää on johtanut karkotteiden myynnin selvään kasvuun. Hyttysten runsas lisääntyminen vaatii kosteuden ohella myös lämpöä, ja kahden melko kuivan kesän jälkeen tämä suvi on ollut merkittävä piriste hyttyskarkotemyynnille.

Karkotteiden tarjonta on pystynyt vastaamaan hyvin kysynnän kasvuun. Kasvintuotannon tarkastuskeskus on listannut tänä vuonna julkaisemaansa torjunta-aineluetteloon kaikkiaan 69 erilaista rekisteröityä hyttyskarkotetta. Normaalisti karkotteiden vilkas myynti alkaa juhannuksesta, kun ihmiset siirtyvät ulkotiloihin juhlimaan ja mökeilleen.

Suomessa karkotetuotteiden myynnistä jopa runsaan 90 prosentin osuuden arvioidaan kuuluvan OFF!-tuotteille, joiden valmistuksesta ja markkinoinnista Suomessa vastaa espoolainen Trans-Meri-yhtiö.

-Hyttyskesä on ollut hyvä, jos niin voi sanoa, myyntipäällikkö Markku Janhunen naurahtaa. Sen sijaan torjunta-ainepuolella ampiaisten ja muiden ötököiden tuhoamiseen tarkoitettujen aineiden myynti on ollut korkeintaan edellisvuosien tasolla, Janhunen arvioi. Hyttyskarkotteidenkin huippusesonki on melko lyhyt. Janhusen mukaan kysymys on enimmillään kuukauden jaksosta.

Tuotevalikoimaa riittää joka lähtöön

Hyttysten karkottamiseen on nykyään tarjolla aineita monessa muodossa: on voidetta, öljyä, hyytelöä, savua, kynttilää, sumutetta, pyyhettä ja puikkoa, eri tuoksuisista ja paristokäyttöisistä karkottimista puhumattakaan.

-Suosituimpia ovat aerosolityyppiset karkotteet. Niitä tuntuu menevän kovasti, ja samoin nämä hyttyssavut. Niitä ihmiset tuntuvat käyttävän paljon, kun istuvat iltaisin pihalla terassillaan tai huvimajassaan, Janhunen arvioi.

Myös hyttyssavuista löytyy markkinoilta useita eri vaihtoehtoja monilta valmistajilta. On paitsi synteettisiä vaihtoehtoja myös luonnontuotteita, joiden tarkoituksena on sekoittaa hyttysten suuntavaisto. Janhunen uskoo kesän jatkuvan hyttyskarkotteiden myynnin kannalta hyvänä.

-Tästä kun ikkunasta ulos katsoo tällä hetkellä, niin lomailijallehan tämä epävakainen sää ei kovin hyvältä näytä. Kyllä tämä kertoisi sitä, että siellä metsässä hyttystä löytyy vielä jonkun aikaa, myyntipäällikkö myhäilee.

Maahantuojallakin menekin kasvua

Hyttysiä vastaan voi suojautua.

Myös helsinkiläisen maahantuojayhtiön Hantaurus Shotin hyttysiltä suojautumiseen tarkoitetut tuotteet ovat käyneet tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin kaupaksi. Firman varastosta löytyy hyttyskarkotteiden ohella myös hyttyssuojaverkkoja useisiin eri käyttötarpeisiin.

-Hyttystuotteiden myynnissä kesä on todellakin ollut puolellamme. Kysyntä on vilkasta ja aiempiin vuosiin verrattuna suorastaan kiihkeää, Tauno Raukko Hantaurus Shotista kertoo.

-Menee poltettavaa kynttilää, kierukkaa ja tikkua sekä päähinettä ja kaksiosaista ohutta pukua, Raukko luettelee. Asiakaspalaute on hänen mukaansa tukenut kuvaa ärhäkkään pisteliäästä hyttyskesästä. Raukko mainitsee erään asiakkaan jo päivitelleen, että ennen poltettiin kaskea, mutta nyt puutarhan joka penkin päässä palaa hyttyskarkotekynttilä. Toinen taas ilmoitti, ettei poistu enää mökistä kuin uimaan ilman hyttysvarusteita.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja