Mainos

Itävallan oikeiston presidenttiehdokas kampanjoi käsiase mukanaan

Itävallassa jännitetään edelleen eilisten presidentinvaalien voittajaa.

Kisa äärioikeiston ehdokkaan Norbert Hoferin ja vihreiden tukeman Alexander Van der Bellenin välillä on niin tiukka, että ratkaiseviksi muodostuvat postitse annetut äänet. Niiden laskenta saadaan valmiiksi vasta tänään.

Jos Hofer voittaa, hänestä tulee ensimmäinen äärioikeistolainen valtionpäämies EU:n alueella. Hän on EU-kriittinen ja vaatinut Itävallan rajojen sulkemista. Vihreiden entisen johtajan Van der Bellenin äänestäjät taas toivovat täysin päinvastaista politiikkaa.

Hofer on vaalikampanjassaan pyrkinyt esiintymään maltillisena keskustan ehdokkaana. Häntä on kuvattu puolueensa "pehmeiksi kasvoiksi".

Hänen vastustajansa ovat varoittaneet, että Hofer on vain onnistunut peittämään ääriajatuksensa hyvin. Asemyönteinen Hofer on tullut tunnetuksi muun muassa siitä, että hän on kantanut vaalikampanjansa aikana mukanaan asetta, kertoo muun muassa brittilehti Telegraph.

Hoferin mukaan on "luonnollista", että ihmiset aseistavat itseään lisääntyvän maahanmuuttajamäärän takia. 

Presidentin virka on Itävallassa pääosin edustuksellinen. Hofer on kuitenkin vihjannut käyttävänsä valtaa edeltäjiään reippaammin, esimerkiksi tarvittaessa hajottamalla hallituksen, jos maahanmuuttopolitiikka ei kiristy.

EU-johtajat ovat seuranneet vaaleja huolestuneina.

– Näkymät äärioikeiston etenemisestä pakottavat minut sanomaan, että en pidä heistä, jyrähti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ranskalaislehti Le Mondessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.