Mainos

Itärajan juustoralli rajua – Yli 200 Oltermannin lasteja

Venäjän tuontikielto näkyy tällä viikolla lisääntyneinä asiakasmäärinä esimerkiksi Lappeenrannassa. Venäläiset tulevat Suomen puolelle ostoksille aiempaakin vilkkaammin ja nimenomaan elintarvikkeiden perässä.

Erityisesti Venäjän-viennistä kotimaan markketteihin vapautuneita, alennettuja maitotuotteita kannetaan kaupoista venäläisasiakkaiden voimin laatikkokaupalla.

– Voit, juustot ja jugurtit kiinnostavat ehkä eniten. Niitä venäläiset ostavat suuria määriä. Meillä kun ei ole mitään rajoituksia, niin monella on esimerkiksi Oltermanni-juustoa neljä, viisi, kuusi laatikkoa, jopa kymmenen, kertoo Lappeenrannan K-Citymarketin elintarvikeosaston vastaava Ann-Mari Kemppainen.

Yhdessä laatikossa on 24 Oltermannia, eli yhden asiakkaan matkaan saattaa lähteä 240 juustoa. Kun kilohinta on neljä euroa, sitä ostavat kyllä halukkaasti suomalaisetkin.

Lappeenrannassa uskotaan vahvasti tähän ja ensi viikkoon. Kun pakotteet kuristavat tuotteiden saatavuutta entisestään ja sana halvasta juustosta vielä leviää rajan toisella puolen, tulijoita voi olla ruuhkaksi asti.

Ruokaa viedään pakettiautoilla

Menekki ja vilske on ollut melkoista myös S-ryhmän kilpailijalla.

– Maitotaloustuotteita ja kalaa menee kaupaksi, ja oikeastaan melkein joka tuoteryhmässä voisi sanoa, että ostettavaa löytyy, kertoo päivittäistavaran myyntipäällikkö Merja Haiminen Lappeenrannan Prismasta.

Asiakasvirtojen lisääntyminen näkyy liikkeen sisätiloissa, ja kassoilla on ollut jonopiikkejä. Liikenne on muuttunut myös marketin pihalla.

– Linja-autoja meillä on oikeastaan aina ollut parkkipaikalla, ja niin on nytkin, mutta näyttäisi, että Venäjältä tullaan entistä enemmän perhekunnittain henkilö- ja pakettiautoilla. Pakettiautoissa saattaa olla ihan useampiakin ihmisiä kyydissä, Haiminen sanoo.

Vaikuttaakin siltä, että ruokaa viedään myös sukulaisille ja tuttaville. Kysymykseen suoranaisesta hamstraamisesta on vielä tässä vaiheessa vaikeaa vastata.

– Perheet ostavat määrällisesti enemmän kuin aikaisemmin, mutta onko se sitten itselle hamstraamista, vai ostetaanko ruokaa muillekin rajan taakse.

Haimisen arvion mukaan Lappeenrannan Prismassa käy ostoksilla päivittäin joitain satoja venäläisasiakkaita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.