Itämeren kaasuputkiurakka italialaisille

Itämeren kaasuputkea valmisteleva Nord Stream on tehnyt sopimuksen ensimmäisen 1220 kilometrin pituisen putken rakentamisesta italialaisen Saipem-yhtiön kanssa.

Helsingin Sanomien mukaan Saipem aloittaa putken laskutyöt jo puolentoista vuoden kuluttua ja ensimmäisen putken pitäisi olla valmiina keväällä 2011. Rinnakkaisputki on määrä rakentaa vuosina 2011-2012. Saipem saa ensimmäisestä putkesta yli miljardi euroa.

Sopimuksen aikataulu on tiukka, koska rakentamista ei voida aloittaa ennen kuin tarvittavat luvat on saatu kaikista viidestä putken reitin rantavaltiosta.

Valtiot totesivat toukokuun kokouksessaan, että hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on vasta tekeillä. Arvioinnin pitäisi valmistua ensi vuoden alussa. Vasta silloin päästää varsinaisiin lupakäsittelyihin. Helsingin Sanomien mukaan lupaprosessin on sujuttava poikkeuksellisen juohevasti, jotta putkenlaskutyöt voidaan aloittaa vuoden 2010 alussa.

Nord Streamissa usko lupien saamiseen on vahva. Yhtiö on jo aloittanut putkien varastoimisen Kotkan satamaan ja sen alihankkija valmistelee putkien päällystystehtaan rakentamista Kotkaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat