Italiasta kajahtaa kovia vihjauksia Ferrari-kohuun liittyen: esiin nousee Mercedes-pomon nimi – "En usko olevani väärässä"

Italiassa epäillään, että viime päivien ajan F1-mediassa vellonut skandaali Ferrarin voimayksiköihin liittyen on saanut alkunsa ilmiantajasta.

FIA kertoi perjantaina päättäneensä tutkimukset, joiden kohteena oli Ferrarin viime vuonna käyttämä voimayksikkö. Viime kauden mittaan epäiltiin, että Ferrari sai kierrätettyä voimayksikössään sallittua enemmän polttoainetta, ja tämän epäillään tapahtuneen jotenkin niin, että polttoainetta kierrätettiin pakollisen, FIAn asettaman sensorin ohi.

Perjantaina julki tullut FIA-tiedote oli hämmentävä paitsi sisällöltään myös julkaisuajankohdaltaan.

Tiedotteessa ei sanottu, onko Ferrari rikkonut sääntöjä vai toiminut niiden mukaan. Puhuttiin vain yksityiskohdiltaan salaiseksi jäävästä sopimuksesta tallin kanssa.

On arveltu, että FIAlla ei ole vedenpitäviä todisteita asiaan liittyen ja kattojärjestö pelkää mahdollisesti likaiseksi muuttuvaa oikeustaistelua. Toisaalta todisteet olivat niin vahvat, ettei Ferrari voinut muuta kuin suostua FIAn määräämiin sanktioihin. Ferrari rahoittaa muun muassa FIAn tutkimusta päästöihin ja ympäristöystävällisiin polttoaineisiin liittyen, ja Auto Motor und Sportin mukaan tämä summa saattaa nousta jopa kymmeniin miljooniin euroihin.

Muiden tallien näkökulmasta tämä on tietenkin aivan liian heppoinen rangaistus.

Tiedotteen julkaisuajankohta taas oli täysin tietoinen valinta FIAlta. Se julkaistiin noin 10 minuuttia ennen viimeisen testipäivän päättymistä, ja näin ollen ketään asiaankuuluvaa ei voitu enää haastatella varikolla.

Tapaus on saanut asiantuntijat ja muut tallit varpailleen. Eräs tallipäällikkö sanoi suoraan, että FIAn toiminta mahdollistaa huijaamisen myös muille talleille.

Italiassa, Ferrarin kotimaassa, hämmästely ei kohdistu tiedotteeseen eikä edes mahdollisesti sääntöjen vastaiseen voimayksikköön vaan siihen, mistä ja miten FIA on saanut tietoja Ferrarin voimayksiköstä.

Arvellaan, että tiedot on vuodettu kattojärjestölle mahdollisesti jonkun toisen tallin kautta. Tämä perustuu siihen, että vaikka Ferrarin voimayksikköä tutkittiin jo viime kauden aikana, FIAn teknikot eivät löytäneet siitä mitään sääntöjen vastaista. Nyt, kolme kuukautta kauden 2019 päättymisen jälkeen tilanne on toinen.

– Ymmärtääkseen asian kannattaa katsoa FIAn ulkopuolelle, erään kärkitallin edustaja sanoi Corriere della Seran mukaan.

Italialaislehden jutun kirjoittanut Giorgio Terruzzi vihjaa varsin suoraan, että yksi, jolla olisi mahdollisesti saattanut olla näppinsä pelissä, on Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff.

– Toto ei pidä Ferrarista sen jälkeen, kun Ferrari käytti veto-oikeutta estääkseen tallipäällikön siirtymisen F1-sarjan johtoon. Wolff on sen luonteinen ja niin kunnianhiominen, että hän yrittää saada sen, mitä hän haluaa. 

Myös Ferrarin sisäpiiriläinen Leo Turrini puhuu ulkopuolisesta ilmiantajasta.

– Koko tämän tapauksen ajan FIA on käyttäytynyt ikään kuin se olisi saanut tietonsa ilmiantajalta, vakoojalta, Turrini kirjoittaa blogissaan.

– En ole kuin vakoilukirjailija John le Carré, mutta en usko olevani väärässä.

Lue myös:

    Uusimmat