Italian suunnitelma lähettää turvapaikanhakijoita Albaniaan jäihin – saattaa rikkoa Albanian perustuslakia

Albanian perustuslakituomioistuin on keskeyttänyt väliaikaisesti Italian suunnitelmat lähettää maahan turvapaikanhakijoita hakemusprosessin ajaksi, kertoo muun muassa BBC. Tuomioistuin haluaa selvittää, rikkooko suunnitelma maan perustuslakia, ja on määrännyt kuulemisen asiasta ensi kuulle.

Italia on suunnitellut lähettävänsä vuosittain jopa 36 000 turvapaikanhakijaa Albaniaan perustettaviin vastaanottokeskuksiin odottamaan turvapaikkahakemustensa käsittelyä. Suunnitelmaa on arvostellut ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi kummankin maan oppositio.

Italian ja Albanian pääministerit Giorgia Meloni ja Edi Rama sopivat järjestelystä viime kuussa. Sen mukaan Italia rahoittaisi keskusten toiminnan ja niissä noudatettaisiin Italian lakeja. Toiminnasta vastaisi italialainen henkilöstö, jolle myönnettäisiin joissain tapauksissa syytesuoja Albanian lain mukaisia syytteitä vastaan.

Esimerkiksi Albanian oppositio on tulkinnut, että maa luopuisi tässä mallissa suvereniteetistaan keskuksissa.

Keskukset on tarkoitus perustaa Shengjinin satamakaupunkiin ja sen läheiselle Gjaderin alueelle. Shengjinin keskuksessa maahanpyrkijät odottavat tapaustensa tutkimista, kun taas Gjaderiin sijoitetaan palautettavat. Keskusten on määrä aloittaa toimintansa jo ensi keväänä.

Albaniaan ei lähetetä alaikäisiä, raskaana olevia naisia tai haavoittuviksi määriteltyjä turvapaikanhakijoita.

Albania ei kuulu Euroopan unioniin eikä siten ole mukana EU:n siirtolaisia koskevissa sopimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat