Italian GP:n lehdistökatsaus: Red Hot Ice

Michael Schumacherin päätös uransa lopettamisesta siirsi taka-alalle Monzan kilpailun tapahtumat italialaislehdissä. Lähes kaikki lehdet ovat yhtä mieltä siitä, että Schumi on saamassa Kimi Räikkösestä arvoisensa seuraajan Ferrari-tallissa.

- Schumacherin voitokkaat jäähyväiset, otsikoi Il Giornale etusivullaan.

Lehden mielestä Schumi teki päätöksensä oikeaan aikaan.

- Schumacher jätti Ferrarin, koska hän tiesi olevan aika astua syrjään. Hänen huipulle nostamansa Ferrari-talli tarvitsee nälkäisempiä kuljettajia.

- Schumacher on valmistellut aikaa hänen jälkeensä. Hän ei tietenkään voi sanoa tätä ääneen, mutta voimme vannoa, että suurmestari osoitti puheenjohtaja di Montezemololle ja monsieur Jean Todtille ensimmäisenä nuorta suomalaiskuljettajaa, joka sai hänet vapisemaan kaudella 2003.

Il Giornale kuvaili pitkässä artikkelissa myös Kimi Räikkösen uraa ja karua lapsuutta kylmässä Suomessa.

- Viiden F1-vuotensa aikana Kimi on jo ehtinyt saavuttaa uransa ensimmäisen suuren tavoitteen: rakentaa vanhempiensa asuntoon kylpyhuoneen. Itse asiassa hän on mennyt hieman pidemmällekin lahjoittaessaan vanhemmilleen kokonaan uuden huvilan. Kimin lapsuus jäiden keskellä Suomen Espoossa ei ollut helppo. Vanhempien oli tehtävä valintoja leivän ja moottorien välillä; antaako Kimin jatkaa karting-uraansa vai rakentaako asuntoon kylpyhuone.

Il Mattino -lehden etusivua komisti otsikko "Voitto ja jäähyväiset".

- Seitsemän maailmanmestaruutta, 90 GP-voittoa. Kukaan ei ole koskaan pystynyt läheskään samaan. Michael Schumacher - 37 vuotta, vaimo ja kaksi lasta – jättää kilparadat, mutta astuu sankarina formula ykkösten historiaan. Hänellä on mahdollisuus lisätä kultaiseen ansioluetteloonsa vielä kahdeksas mestaruus.

Myös Il Mattino analysoi koko sivun artikkelissa Räikkösen uraa ja elämänvaiheita otsikon "Räikkönen, jäämies punaisissa" alla. Napolilaislehden mielestä Räikkönen ei kuitenkaan aina ole ollut Iceman-lempinimensä veroinen, ainakaan kilparatojen ulkopuolella.

- Tästä eteenpäin häntä voitaisiin kutsua nimellä "Red Hot Ice". Syvältä pohjoisesta, Suomen Espoosta kotoisin oleva mies on kiehuvaa jäätä punaisessa autossa.

- Entisen Miss Skandinavian Jenni Dahlmanin kanssa naimisissa olevasta Räikkösestä on puhuttu paljon. Hän ei kuulemma sylje lasiin. Näistä puheista hän ei välitä. Mutta kun hänen kerrottiin menettäneen kyseisen paheen takia lompakkonsa Budapestissä elokuussa, Räikkönen uhkasi vetää toimittajat oikeuteen. Hän on vaitonainen kuin Häkkinen - suuri mestari, joka on saanut arvoisensa manttelinperijän. Toisaalta Räikköseltä on nähty myös joitakin ylilyöntejä – sinänsä ymmärrettäviä, mutta ei missään tapauksessa hyväksyttäviä raivonpurkauksia ratavalvojia kohtaan keskeytysten jälkeen.

”Kiistelty legenda”

Urheilulehti Tuttosport olisi halunnut nähdä Schumin vielä jatkavan uraansa Ferrarilla.

- Schumi, oletko varma? Monzan voiton jälkeen hän on vain kahden pisteen päässä Alonsosta, mutta ilmoittaa uransa loppuvan.

- Suuri mestari myös ilman kypärää, Tuttosport totesi Schumista.

Italialaislehdissä pohdittiin perusteellisesti Schumin jättämää perintöä F1-maailmalle.

- Schumi on kiistelty legenda, josta tullaan puhumaan vielä vuosia. Koskaan ei ole kuitenkaan ollut täydellisempää mestaria kuin hän, arvioi La Gazzetta dello Sport.

- Häneen voi verrata vain Fangiota ja Sennaa. Schumacher lopettaa uransa tyylilleen uskollisena: voitto ja kahdeksas mestaruus näköpiirissä, totesi Il Messaggero.

Englantilaisen The Timesin mielestä Schumacherin "ainutlaatuiselle uralle on mahtunut sekä satumaisia että painajaismaisia hetkiä".

- Vaikka Michael Schumacher on hallinnut formula ykkösiä vuosia ja on historian menestyksekkäin kuljettaja, maailmassa on silti luultavasti enemmän ihmisiä, jotka inhoavat häntä kuin niitä, jotka pitävät hänestä.

- Urheilumaailmassa nykyään liian löyhästi sanaa legenda, mutta Schumacher on yksi heistä, on hänestä sitten mitä mieltä tahansa. Schumacherin lähtö päättää formula ykkösissä aikakauden, jonka hän on määrittänyt pelkällä läsnäolollaan. Niin paljon voittoja, paalupaikkoja, nopeimpia kierroksia, lyötyjä vastustajia, joista useimmat ovat jo kadonneet valokeilasta – ja kaksi tai kolme kamalaa hetkeä, jotka osuivat 16 vuoden uralle ratin takana korkeimmalla tasolla.

”FIA:n ohjaama teatteriesitys”

Espanjalaislehdet eivät vielä maanantainakaan sulattaneet Monzan tuomariston lauantaista päätöstä, jolla Fernando Alonso pudotettiin kymmenenteen lähtöruutuun. Alonson kilpailu päättyi lopulta moottoririkkoon kolmannelta sijalta.

- Skandaalimaiset jäähyväiset. Alonso kapinoi, urheilulehti Sport latasi etusivullaan.

- Italian GP:n jälkeen naamiot poistettiin kasvoilta. FIA:n ohjaamassa teatteriesityksessä voitto tarjoiltiin lautasella Ferrarille. Näytelmä huipentui siihen, kun pääosan esittäjä Michael Schumacher juhli voittoa kyynelten ja halausten keskellä ja ilmoitti uransa lopettamisesta, kommentoi AS-urheilulehti.

BMW-Sauberin tulokaskuljettajan Robert Kubican hieno kolmossija jäi maailmalla Ferrarin kuljettajakuvioiden varjoon, mutta Kubican kotimaassa Puolassa nuorukaisen saavutus huomioitiin näyttävästi. Kubica valloitti mm. Gazeta Wyborcza -päivälehden etusivun lähes kokonaan.

- Onnellinen Kubica maisteli samppanjaa yhdessä Michael Schumacherin kanssa. Kubica ajoi maaliin kolmantena ja nousi ensimmäisenä puolalaisena formula ykkösten palkintopallille, lehdessä todettiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat