Mainos

Italia sai uuden presidentin

Valtiovarainministeri Carlo Azeglio Ciampi valittiin tänään Italian presidentiksi 675 äänellä parlamentissa pidetyssä äänestyksessä.

Valinta varmistui jo ääntenlaskennan ollessa kesken, kun 78-vuotias Ciampi oli saanut ensimmäisessä äänestyksessä vaaditun kahden kolmasosan enemmistön eli vähintään 674 ääntä. Lähes kaikki 1010 valitsijamiestä nousivat hetkeä aikaisemmin yhtäaikaa seisomaan ja osoittivat äänekkäästi suosiota.

Arvostettu puolueisiin kuulumaton Ciampi on ollut pääministerinä ja valtiovarainministerinä kahdessa keskustavasemmistolaisessa hallituksessa vuoden 1996 jälkeen. Hänet valittiin presidentiksi hallituksen ja konservatiivisen opposition äänin.

Ciampi on Italian 10. presidentti sen jälkeen kun maasta tuli tasavalta vuonna 1948. Hän on vasta kolmas valtionpäämies, joka on valittu ensimmäisessä äänestyksessä.

Presidentin valinta ensimmäisessä äänestyksessä on italialaisten poliitikkojen mukaan osoitus Italian poliittisesta kypsyydestä ja parantaa suuresti Italian kansainvälistä kuvaa.

Italian nykyisen presidentin Oscar Luigi Scalfaron valinta vaati 16 äänestystä ja lähes kaksi viikkoa vuonna 1992. Hänen seitsemän vuoden virkakautensa päättyy 28. toukokuuta.

Italian presidentin 1010 valitsijamiestä koostuvat 629 parlamentin alahuoneen jäsenestä, 323 senaattorista ja 58:sta alueneuvostojen valtuutetusta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.