Mainos

Itä-Timorin presidentti koomassa - maassa poikkeustila

Itä-Timorin pääministeri Xanana Gusmao on julistanut maahan poikkeustilan kahden vuorokauden ajaksi. Päätöksen syynä on kapinallissotilaiden yöllinen hyökkäys, jossa presidentti Jose Ramos-Horta haavoittui vakavasti. Maahan on tarkoitus määrätä myös ulkonaliikkumiskielto.

Ramos-Horta haavoittui kapinallisten hyökättyä aamuyöllä hänen kotiinsa. Kapinallissoturien luodit osuivat presidenttiä vatsaan.Presidenttiä hoitava lääkäri uskoo Ramos-Hortan toipuvan siitäkin huolimatta, että häneen oli osunut peräti kaksi tai kolme luotia. Australiassa sairaalahoidossa oleva Ramos-Hortaon vaivutettu koomaan ja hänet on kytketty sydän- ja hengityskoneeseen.

Varapääministeri Jose Luis Guterresin mukaan kapinalliset yrittivät hyökätä yöllä myös pääministeri Gusmaon kimppuun, mutta tämä pääsi pakoon vahingoittumattomana.

Armeijan mukaan kapinallisten johtaja Alfredo Reinado kuoli yön välikohtauksessa presidentin turvamiehen luoteihin. Myös yksi turvamiehistä kuoli hyökkäyksen aikana.

Reinado johti vuoden 2006 väkivaltaisia mellakoita, joissa armeijasta erotetut sotilaat vaativat työpaikkojaan takaisin. Mellakoissa kuoli 37 ja haavoittui 155 000 ihmistä.

Reinado joutui vankilaan osallisuudestaan mellakoihin, mutta hän pakeni jo ennen vuoden 2006 loppua ja on siitä lähtien pakoillut virkavaltaa.

Uusi-Seelanti valmis lähettämään lisäjoukkoja

Uusi-Seelanti on valmistautunut lähettämään lisää joukkoja Itä-Timoriin rauhoittamaan tilannetta.

Uudella-Seelannilla on jo nyt vajaat 200 sotilasta ja poliisia saarivaltiossa.

Myös Australia on sanonut olevansa valmis lähettämään paikalle lisää joukkoja.

(MTV3-Reuters-STT-NTB-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.