Tutkija: Voitonpäivän paraatin lyhyys ja kaluston puutteellisuus mahdollisesti propagandaa – "Haluttiin näyttää sitä, mitä lännessä odotetaan"

Venäjällä vietettiin perinteistä voitonpäivää - nähtiinkö paraatissa viitteitä sodan aiheuttamista kalustotappioista? 8:26
Miltä sotatilanne Ukrainassa näyttää tutkijan silmin ja milloin Ukrainan mahdollinen vastahyökkäys voisi olla aluillaan? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Venäjän voitonpäivän paraati oli tänä vuonna poikkeuksellisen lyhyt ja kalusto puutteellista. Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkijan mukaan kyse voi olla myös propagandasta – lännelle näytettiin se, mitä odotettiinkin.

Venäjällä voitonpäivän tärkein osuus on jo vuosia ollut Moskovan Punaisella torilla järjestettävä sotilasparaati ja siihen liittyvä presidentti Vladimir Putinin puhe.

Paraati oli selkeästi edellisvuosia pelkistetympi.

– Kyllä paraati oli tietyllä tavalla vaatimattomampi, vähän miniatyyrimäisempi. Presidentin puhe taas oli viime vuoteen verrattuna kärjekkäämpi ja enemmän länteen päin suunnattu, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän erikoistutkija Pentti Forsström Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Putinin puheessa nostettiin esimerkiksi esille länsimaiden vaikutukset sekä Ukrainan että Venäjän tulevaisuudelle.

– Sanoma oli se, että Venäjä tietyllä tapaa pelastaa Ukrainaa lännen vaikutukselta, joka on negatiivista niin arvojen kuin järjestelmänkin suhteen, Forsström sanoo.

Sotakaluston puute voi olla myös propagandaa

Ainakin parikymmentä voitonpäivän paraatia eri puolilla Venäjää peruttiin jo ennen itse juhlapäivää turvallisuussyihin vedoten. Osa asiantuntijoista on kuitenkin arvellut, että typistetymmät paraatit voisivat johtua myös kalustopuutteesta. Iso osa Venäjän sotakalustosta on tällä hetkellä joko rintamalla tai tuhoutunut taisteluissa.

Maanpuolustuskorkeakoulun Forsströmin mukaan taustalla voi kuitenkin olla myös propagandaa lännen suuntaan.

– Tämä on tällainen välivuosi, eli ei mikään merkkipäivä. Yksi tekijä voi olla myös se, että paraati on kokonaisuudessaan spektaakkeli, niin olisiko tämä nyt nimenomaan sitä, että haluttiin näyttää sitä mitä lännessä odotetaan. Länsi odottaa, että Venäjällä menee sodassa huonommin ja nyt ei ole kalustoa, niin jätetään näyttämättä sitten.

– Tämä on hyvin hypoteettista arviointia, mutta en täysin poissulkisi sitäkään vaihtoehtoa, Forsström sanoo.

Alkutervehdyksessä pieni muutos

Forsströmin mukaan voitonpäivän paraati on aina kokonaisuudessaan propagandaa. Putinin puheessa oli hänen mukaansa kuitenkin pieniä muuttuneita nyansseja nähtävissä.

Yksi pieni muutos kuultiin heti hänen alkutervehdyksessään. 

– Alussa kun hän yleensä tervehtii väkeä, hän yleensä sanoo, että vietämme tätä suuren isänmaallisen voitonpäivän johdosta. Nyt se oli vain voiton johdosta, Forsström sanoo.

Miltä sotatilanne Ukrainassa näyttää tutkijan silmin ja milloin Ukrainan mahdollinen vastahyökkäys voisi olla aluillaan? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat