Tällaista vastahyökkäystä asiantuntija uskoo Ukrainan valmistelevan: "Siinä olisi mehevä maali"

Miten tanakan vastahyökkäyksen Ukraina tarvitsee voittaakseen sodan sotimalla? 8:15
Katso Viiden jälkeen: Tätä mieltä asiantuntija on Ukrainan vastahyökkäyksestä.

Sota ei ole loppumassa vielä ihan lähiaikoina, mutta asiantuntijan mukaan Ukraina tekee valmisteluja, joilla se ottaa aloitteen itselleen.

Talven aikana Ukrainan sota on pysähtynyt asemasodaksi eivätkä rintamalinjat ole juuri liikkuneet.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Venäjän suorituskyky on ehtymässä ja toisaalta on merkkejä siitä, että Ukraina tekee valmisteluja, joilla se ottaisi aloitteen itselleen, povaa sotataidon laitoksen johtaja Pekka Turunen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Turusen mukaan Ukrainalla olisi nyt tuhannen taalan paikka iskeä Asovanmeren läheisyyteen, missä Venäjällä on logistinen väylä, jota pitkin joukkoja huolletaan.

– Se olisi mehevä maali, johon voisi ajatella, että Ukrainan kannattaisi iskeä. Maayhteys Krimille kannattaisi katkaista suoraan Zaporižžjan suunnalta Melitopolin suuntaan tai vastaavasti Hersonin suunnalta Melitopoliin, Turunen sanoo.

Miljoona kranaattia

Ukrainalle on annettu satojen miljoonien eurojen edestä sotakalustoa. Turusen mukaan tällä hetkellä Ukraina pyytää epäsuoran tuen kranaatteihin ja ilmapuolustukseen, johon kuuluu myös hävittäjät.

– Ukraina on pyytänyt jopa 300 hävittäjää, mikä on sen verran kova määrä, ettei siihen ehkä päästä. Poliittista tahtoa ei lännessä vielä ole niin paljon, Turunen pohtii.

Hän korostaa kuitenkin, että Ukrainaa on tuettu lännen toimesta paljon, ja tuki jatkuu edelleen. Viimeisin tukipaketti on Euroopan unionin yhteispaketti, joka sisältää miljoona kranaattia Ukrainalle.

Ukraina on puolustanut alueitaan urheasti ja Venäjä on kärsinyt tässä sodassa selvästi suuremmat tappiot kuin Ukraina.

– Venäjän tappioita arvioidaan vuodetuissa asiakirjoissa olevan hieman yli 200 000 ihmistä, Ukrainan osalta luku on 130 000 eli noin yhden suhde kahteen. Hyökkääjä aina kuluu sodassa puolustajaa enemmän, Turunen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat