Istuntoaikataulua muutettiin – sote-lait eduskunnan täysistuntoon vasta syksyllä

Sote-lakien täysistuntokäsittely eduskunnassa siirtyy varmuudella yli kesätauon. Asia varmistui, kun eduskunnan puhemiesneuvosto poisti heinäkuun ensimmäiselle viikolle tehdyt istuntovaraukset tänään.

Eduskunta oli varautunut juhannuksen jälkeisiin istuntoihin, jotta sote-lait voitaisiin käsitellä ennen täysistuntojen kesätaukoa. Eduskunnan piti alun perin hyväksyä sote-lait heinäkuun alussa.

Puhemiesneuvosto poisti viikolle 3.-7.7. tehdyt istuntovaraukset. Puhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan päätös tehtiin, koska näytti selvältä, etteivät sote-lait ehdi valmistua heinäkuun alkuun mennessä.

– Kaikki muut, mitä eduskunnan pitää käsitellä, ehditään käsitellä siinä ennen sitä, mutta sote-asiat eivät ennätä missään tapauksessa täysistuntoon tuolle viikolle.

Pekkarisen mukaan lait tulevat täysistunnon käsittelyyn vasta syksyllä.

– Teoriassa on pieni mahdollisuus, että elokuussa eduskunta kokoontuisi, mutta todennäköisimmin niin, että syyskuun alussa olisi täysistuntokäsittely. Emme halua hätistellä erikoisvaliokuntia.

Sote-uudistusta käsitellään useassa valiokunnassa. Soten järjestämislaissa on yli tuhat sivua ja valinnanvapauslaissa yli 300 sivua.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintien (vas.) mukaan kaikkia sote-lakeihin liittyviä ja niitä täydentäviä esityksiä hallitus ei ole vielä edes antanut.

Perustuslakivaliokunta pitäytyy suunnitelmassa, jonka mukaan mietintö valmistuu juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Valiokunnat jatkavat työtään täysistuntojen kesätauon aikana.  

Lue myös:

    Uusimmat