Israelin mahdollisen hyökkäyksen Rafahiin pelätään aiheuttavan humanitaarisen katastrofin

Sotilasoperaatio ylikansoitetussa Rafahissa aiheuttaisi humanitaarisen katastrofin, Saudi-Arabian ulkoministeriö sanoo lausunnossaan. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on määrännyt Israelin armeijaa valmistautumaan sotilasoperaatioon ja siviilien evakuoimiseen kaupungista.

Gazassa äärijärjestö Hamas varoitti lauantaina, että Israelin mahdollinen maahyökkäys Rafahin rajakaupunkiin alueen eteläosassa voi vaatia kymmeniätuhansia uhreja. 

Hamasin mukaan mahdollisen hyökkäyksen seuraukset kaupungissa, jonne yli miljoona palestiinalaista on paennut, olisivat katastrofaalisia.

– Seurauksena voi olla kymmeniä tuhansia marttyyreita ja haavoittuneita, jos Rafahiin hyökätään. Jos näin käy, Yhdysvaltain hallinto, kansainvälinen yhteisö ja Israelin miehitys ovat vastuussa, järjestön lausunnossa sanottiin.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön (UNRWA) johtajan Philippe Lazzarinin mukaan Israelin maahyökkäys Rafahiin voi johtaa ainoastaan "jälleen uuteen lisäykseen loputtomien tragedioiden sarjassa".

Saudi-Arabia sanoi lauantaina ulkoministeriönsä lausunnossa, että Israelin sotilasoperaatio ylikansoitetussa Rafahissa aiheuttaisi humanitaarisen katastrofin. Maa vaati YK:n turvallisuusneuvostoa puuttumaan asiaan.

Myös Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se kannata maahyökkäystä Rafahiin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on määrännyt armeijaa valmistautumaan sotilasoperaatioon ja siviilien evakuoimiseen kaupungista. Armeijan mukaan kaupunkiin on siirtynyt myös Hamasin taistelijoita ja komentajia.

Silminnäkijöiden mukaan Israelin armeija teki Rafahiin lauantaina useita iskuja.

Moody's laski Israelin luottoluokitusta

Luottoluokitusyhtiö Moody's kertoi alentavansa Israelin luottoluokituksen A1:stä luokkaan A2. Moody's perusteli päätöstään Israelin ja Hamasin välisellä sodalla.

Luottoluokittajan mukaan sota, sen jälkiseuraukset ja laajemmat vaikutukset lisäävät lähitulevaisuudessa olennaisesti poliittista riskiä Israelille ja heikentävät maan toimeenpano- ja lainsäädäntöinstituutioita.

– Samaan aikaan Israelin julkinen talous heikkenee ja aiemmin ennustettu julkisen velkasuhteen laskutrendi on nyt kääntynyt, yhtiö arvioi.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Israelin luottoluokitusta alennettiin nyt ensimmäistä kertaa valtion historiassa.

Lue myös:

    Uusimmat