Israelilaisministeri johdatti juutalaisia Jerusalemin pyhimpään moskeijaan – YK: kohtuuttoman provosoivaa

Useat valtiot ja tahot ovat tuominneet israelilaisministerin johdattaman vierailun ja juutalaisten sääntöjen vastaisen rukoilun alueella.

Äärioikeistolainen israelilaisministeri Itamar Ben-Gvir johdatti satoja israelilaisia juutalaisia Jerusalemin pyhimpänä pidettyyn kohteeseen, al-Aqsan moskeijaan tiistaina.

Ben-Gvir on Israelin kansallisen turvallisuuden ministeri.

Asiasta kertoo muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

BBC:n mukaan tapauksesta on julkaistu videomateriaalia. Videoilla näkyy, kuinka israelilaiset juutalaiset laulavat Israelin kansallislaulua ja osa kantaa Israelin lippua sekä jotkut rukoilevat.

Vierailun aikana useat uhmasivat Israelin valtion kieltoa, jonka mukaan juutalaiset eivät saa rukoilla moskeijalla.

Al-Aqsan moskeija sijaitsee Temppelivuorella, jossa sijaitsee myös Kalliomoskeija. Kummallakin moskeijalla on yli tuhatvuotinen historia.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan valtion linja ei ole muuttunut asian suhteen eikä linja tule myöskään muuttumaan. Israelin valtio sallii ainoastaan muslimien rukoilun alueella.

Ben-Gvir vastasi Netanjahun lausuntoon toteamalla, että hänen tavoitteensa on "sallia jumalanpalvelus juutalaisille kaikissa paikoissa".

Temppelivuori ja samalla al-Aqsan moskeija sijaitsee Israelin miehittämässä Itä-Jerusalemissa. Alue on niin juutalaisille kuin muslimeille pyhä.

YK ja EU tuomitsevat

Useat valtiot ja tahot ovat tuominneet vierailun sekä alueella rukoilun. Muun muassa Yhdysvallat, YK ja Euroopan komissio ovat ottaneet asiaan kantaa.

YK:n tiedottaja Farhan Haq kutsui välikohtausta BBC:n mukaan "hyödyttömäksi ja kohtuuttoman provosoivaksi" ja lisäsi, että "vastustamme kaikkia pyrkimyksiä muuttaa pyhien paikkojen nykytilaa".

EU:n komission varapresidentti kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että EU tuomitsee Ben-Gvirin toiminnan.

Jos julkaisu ei aukea, voit katsoa sen täältä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken on kertonut Yhdysvaltojen tuomitsevan vierailun. Blinkenin mukaan vierailu "osoitti räikeää välinpitämättömyyttä historiallista status quota Jerusalemin pyhiä paikkoja kohtaan".

Status quolla viitataan asioiden vallitsevaan tilaan.

Lue myös:

    Uusimmat