Mainos

Israel taas matkalla uusiin vaaleihin – kolmas kerta vuoden sisällä

Israelissa joudutaan hyvin todennäköisesti järjestämään jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisään. Hallitustunnustelija Benny Ganz kertoo epäonnistuneensa hallitusneuvotteluissa.

Ganzilla oli puoleenyöhön asti aikaa koota hallituskoalitio. Jo aiemmin samassa tehtävässä epäonnistui Likudin Benjamin Netanjahu.

Parlamentissa vaa'ankieliasemassa olevan Israel Beiteinu -puolueen johtaja Avigdor Lieberman on kieltäytynyt tukemasta pääministeriksi sen enempää Ganzia kuin Netanjahua.

– Tällä tietoa olemme matkalla uusiin vaaleihin, Lieberman kommentoi aiemmin tänään.

Viimeksi israelilaiset äänestivät parlamenttivaaleissa syyskuussa, mutta Netanjahun ja Ganzin liittoumat eivät kumpikaan pystyneet saamaan enemmistöä. Oikeistonationalistisella Israel Beiteinulla on 120-paikkaisessa knessetissä vain 8 paikkaa, mutta ilman sitä enemmistöhallitusta ei pystytä kokoamaan.

Ganzin Sinivalkoinen vaaliliitto ei kelvannut Liebermanille hallituskumppaniksi, sillä koalitio joutuisi hallitsemaan yhdistyneen arabilistan tuella. Likudia Lieberman ei huolinut, koska pitää sitä liian riippuvaisena ortodoksijuutalaisista, joiden hän katsoo nauttivan kohtuuttomista eduista Israelissa. Ortodoksijuutalaisten ei esimerkiksi tarvitse osallistua asepalvelukseen.

Sikäli kuin odottamattomia käänteitä ei illan mittaan tapahdu, presidentti Reuven Rivlinillä on kolme viikkoa aikaa löytää uusi hallitustunnustelija, jolla hän katsoo olevan mahdollisuudet hallituksen muodostamiseen. Se vaatisi ihmeitä.

Israelissa äänestettiin parlamenttivaaleissa myös huhtikuussa, mutta silloinkaan hallitusta ei pystytty muodostamaan. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja