Mainos

Israel haluaa jatkaa rauhanneuvotteluja

Israelin pääministeri haluaa jatkaa alueen rauhanneuvotteluja. Hän myös torjuu ehdotukset Arafatin karkottamisesta Länsirannalta.

Israel on valmis jatkamaan alueen rauhanpyrkimyksiä Jerusalemin pommi-iskuista huolimatta.

Israelin pääministeri Ariel Sharon korosti eilen hallituksen hätäkokouksen jälkeen antamassaan lausunnossa, että hän "pyrkii päättäväisesti saavuttamaan rauhan palestiinalaisten kanssa". Samassa yhteydessä Sharon ilmoitti Israelin jatkavan myös toimia kansalaistensa suojelemiseksi.
Pääministeri myös torjui ehdotukset palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin karkottamisesta Länsirannalta.

Arafat kiistää osallisuuden iskuihin

Palestiinalaisten presidenttiJasser Arafat kiistää Israelin väitteet, joiden mukaan hän olisi taustatekijänä Jerusalemin pommi-iskuissa.

Amerikkalaisen Fox-television haastettelussa tuohtunut Arafat vaati väitteiden tueksi todisteita. Hän tuomitsi israelilaissiviileihin kohdistuneet iskut ja painotti antavansa kaiken tukensa pääministeri Mahmoud Abbasin neuvottelupyrkimyksille. Arafat kuitenkin tähdensi, että myös hänellä on edelleen rooli rauhanprosessissa ja että väkivaltaisuudet eivät lopu ennen kuin Israel lopettaa palestiinalaisalueiden miehityksen.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin avustajat vihjailivat Itä-Jerusalemin terroritekojen jälkeen, että Arafat olisi liittoutunut ääri-islamistien kanssa vaikeuttaakseen Lähi-idässä uudelleen käynnistettyjen rauhanneuvottelujen etenemistä. Israelin pääministerin kansliassa epäiltiin Arafatin pyrkivän mahdollisesti heikentämään neuvotteluihin osallistuvan palestiinalaisten uudistusmielisen pääministerin Mahmoud Abbasin asemaa.

Itä-Jerusalemissa eilen aamulla tapahtuneissa kahdessa itsemurhaiskussa kuoli yhteensä kahdeksan ihmistä ja kaksikymmentä haavoittui.

Länsirannan ja Gazan rajat kiinni

Israel sulki illalla Länsirannan ja Gazan alueiden rajat. Päätös tehtiineilen illalla.

Palestiinalaisten ei sallita saapua Israelin alueelle tai lähteä sieltä, Israelin armeijan lausunnossa sanotaan. Enempää yksityiskohtia ei ole kerrottu.

Israel on usein saartanut palestiinalaiskaupunkeja ja rajoittanut pääsyä alueelleen vuodesta 2000 jatkuneen palestiinalaisten kansannousun aikana.

USA tuomitsee iskut

Yhdysvalloissa puolustusministeriö ja Valkoinen talo ovat tuominneet palestiinalaisten itsemurhaiskut.

Varhain tänä aamuna Suomen aikaa antamassaan tiedotteessa Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell kehottaa palestiinalaisia ryhtymään tiukkoihin toimiin terrorin ja väkivallan lopettamiseksi.

Valkoisen talon tiedottaja Ashley Spee puolestaan ilmoitti, että heillä on valmius neuvotella Sharonin ja presidentti George W. Bushin uudesta tapaamisesta. Israelin pääministeri perui heti eilisten iskujen jälkeen lähtönsä Yhdysvaltoihin, missä hänen oli määrä keskustella Bushin kanssa tiekartaksi nimetystä Lähi-idän rauhansuunnitelmasta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 19.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.