Mainos

Israel-boikotti innostaa netissä mutta ei tosielämässä

Israelin isku Gazan palestiinalaisalueelle matkannutta avustuslaivaa vastaan ei näytä saavan suomalaisia julistamaan boikottiin israelilaisia tuotteita.

Yhteisöpalvelu Facebookiin on perustettu useita kansainvälisiä boikottiryhmiä Israelia vastaan. Niistä suosituin on nimeltään Boycott Israeli Products ja siinä oli iltapäivällä lähes 35 000 jäsentä. Suomessa boikottikeskustelua on käyty muun muassa Kaksplus-nettisivuilla ja eri uutisviestimien keskustelupalstoilla.

MTV3:n katugallupissa sen sijaan vain yksi ihminen kertoi jättävänsä israelilaisen hedelmän ostamatta, senkin vasta toimittajan huomautettua sen alkuperästä. Japanilainen Satoko Higo sanoi, ettei ollut ajatellut asiaa tällä kertaa poimiessaan hedelmätiskiltä israelilaisen avokadon.

- En ole miettinyt asiaa. Mieheni on aiemmin sanonut, että hän ei halua ostaa israelilaisia tuotteita poliittisista syistä, Higo kertoi laittaessaan hedelmän takaisin hyllyyn.

Muut haastattelemamme helsinkiläiset sen sijaan kertovat, ettei Israelin toimilla ole vaikutusta heidän ostopäätöksiinsä.

- Ei vaikuta millään tavalla. En katsonut mistä appelsiinit tai banaanit tulevat, sanoi Teija Lassi.

- En ole boikotoinut enkä todennäköisesti aio niin tehdä, kertoi puolestaan Henri Parikka.

- En tiedä miksi se kahakka on, enkä sen takia boikotoi, totesi puolestaan Maiju Vartiainen.

Boikotin teho arveluttaa

Haastatellut eivät myöskään usko boikottien tehoon.

- En usko, että sillä, ostaako suomalaisia vai israelilaisia tuotteita, voisi vaikuttaa Israelin tekoihin. Tai sillä, että Helsingissä 50 ihmistä ostaa eri maalaisia tuotteita. En usko, että sillä on mitään väliä, sanoi Maiju Vartiainen Peppi Vuorelan tukiessa vieressä.

- En usko, että tuoteboikoteilla voi vaikuttaa mitenkään, totesi niin ikään Tero Kulmala.

Jotkut gallupiin osallistuneista kuitenkin katsoivat, että vaikutusta voisi olla – jos boikottiin yhtyy tarpeeksi moni.

- En kyllä periaatteessa usko, että sillä on mitään merkitystä, mitä yksittäinen ihminen ostaa. Jos joku laajempi boikotti tulisi niin ehkä sitten, Teija Lassi sanoo.

- Periaatteessa joo, mutta kuitenkin niin suuri osa ihmisistä ei tule tekemään sitä, että ei kuitenkaan, uskoo puolestaan Heidi Savolainen.

- Kyllä varmaan, jos tarpeeksi moni siihen innostuu. Mutta se on sitten kysymysmerkki, toteaa Henri Parikka.

Katso Mari Karppisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.