Iskikö taas nälkäkiukku? 5 keinoa sen estämiseksi

Kaikki ovat kokeneet nälkäkiukun. Kun edellisestä ruokailusta on kulunut liian pitkä aika, on liiankin helppo tiuskia muille vatsan huutaessa ruokaa ja mielialan ollessa ärtynyt. Lue, miten voit estää tämän!

Energiasi on lopussa, vatsa kurnii ja mielialasi on vaihtunut iloisesta äkkipikaiseen ja ärtyneeseen. Kaikki ovat joskus olleet tällaisessa tilanteessa, jossa nälkä on jo niin paha, että se vaikuttaa mielialaan. Lue viisi sääntöä, joiden avulla estät nälän aiheuttaman kiukkuisuuden ja sen jälkeisen mässäilyn.

1. Syö useammin

Työ ja muut hoidettavat asiat voivat viedä mukanaan niin, että syöminen yksinkertaisesti unohtuu. Kun keskityt muihin asioihin, et vain tule huomanneeksi, kuinka kehosi yrittää viestiä nälästään. Nälän muistaakin usein vasta sitten, kun tilanne on jo niin paha, ettei muuta pysty ajattelemaankaan. Jos olet 4–5 tuntia syömättä, ei ole ihmekään, että tulet jo kiukkuiseksi nälästä. Myös sillon, kun syöt päivittäin täysin eri aikoihin, nälkäsignaalisi saattavat mennä sekaisin.

Kummassakin tapauksessa kannattaa ennakoida tuleva nälkä syömällä tasaisin väliajoin. Näin pystyt toimimaan paremmin niin henkisesti kuin fyysisestikin: jos verensokerisi pääsee laskemaan liian alas, sivuvaikutuksiin kuuluu usein päänsärkyä, ahdistuneisuutta ja levottomuutta.

Jos toivot, että syömisen unohtaminen vaikuttaisi rasvakerroksia pienentävästi, valitettavasti toivot turhaan. Jos syöt liian vähän, kehosi alkaa hajottamaan ennen kaikkea lihaksia – ja sitä et halua!

Jos säännöllisen syömisen muistaminen on hankalaa, laita kännykkäsi hälyttämään tasaisin väliajoin. Jos aikasi ei riitä kunnon ruokaan, varaa hätävaraksi pähkinöitä ja siemeniä.

2. Tankkaa kuitua

Kuidun pureskelu kestää kauemmin ja kuitu vie paljon tilaa ruoansulatuselimistössä. Se pitää olon kylläisenä ja auttaa säätelemään verensokeria ja insuliinivastetta, joten energiatasot pysyvät tasaisina pidempään. Ateriat kannattaa siis täyttää kuitupitoisilla ruoilla, jotta saat pidettyä nälästä johtuvan kiukkuisuuden kaukana.

3. Muista myös proteiinit ja terveelliset rasvat

Sekä proteiinit että rasvat viivästyttävät vatsan tyhjentymistä, joten niitä syömällä pysyt kylläisenä pidempään ja nälkäsi tulee takaisin hitaampaa tahtia. Jos sisällytät aterioihin proteiineja ja rasvoja, estät siis myös verensokerin heilahtelut ja mielialan vaihtelut.

Kokeile papuja, linssejä, avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä.

4. Napostele mielialaa piristäviä ruokia

Yhä useammista tutkimuksista on paljastunut, että tietyt ruoat ja ravintoaineet voivat vaikuttaa mielialaan. Jos siis haluat pysytellä tuotteliaana ja pirteänä, kannattaa valita oikein. Esimerkiksi kanelin on osoitettu parantavan keskittymiskykyä, kun taas vihannekset on yhdistetty positiivisuuteen. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että mitä enemmän tutkittavat nauttivat hedelmiä ja vihanneksia, sitä energisempiä, rauhallisempia ja onnellisempia he olivat.

Jos lounasvalintasi on aina kalkkunavoileipä, on siihen vaikea ympätä vihanneksia. Valitse siis ensin vihannekset ja rakenna ateriasi niiden ympärille. Jos laajennat salaatteihin, täytettyihin paprikoihin, vihanneskeittoihin ja pataruokiin, ovat mahdollisuutesi syödä erilaisia vihanneksia rajattomat.

5. Siemaile itsesi rauhalliseksi – vedellä

Yksi parhaista tavoista säädellä mielialaa on vältellä sokerisia juomia ja keinotekoisia makeutusaineita ja tarttua sen sijaan vesipulloon tai makeuttamattomaan kupposeen vihreää teetä. Eräässä brittitutkimuksessa 70 prosenttia osallistujista raportoi vedenjuonnin lisäämisen vaikuttaneen heidän mielialaansa positiivisesti.

Ideat vähissä? Kokeile vaikkapa broileri-avokadosalaattia:

(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat