Isisin propagandalehti julkaisi tarinan "suomalaisnaisen" radikalisoitumisesta: Kehottaa hyökkäyksiin

Isisin propagandakoneistoon kuuluvassa Dabiq-lehdessä on julkaistu kirjoitus, jossa suomalaiseksi naiseksi väitetty kertoja kuvaa radikalisoitumistaan ja muuttoaan Isisin hallitsemalle alueelle.

Kirjoituksessa kehotetaan hyökkäämään "ristiretkeläisiä" vastaan. Linkki tekstiin leviää muun muassa viestipalvelu Twitterissä.  

Kirjoitus on aikakauslehteä muistuttavan Dabiqin "naisille"-osastolla. Kirjoittajaksi on merkitty Umm Khalid al-Finlandiyyah, joka käännettynä tarkoittaa suomalaista Khalidin äitiä.

The Huffington Post -lehden mukaan propagandalehden kirjoittajat ovat yleensä nimettömiä. Kirjoittajan kansallisuudesta, sukupuolesta tai tarinan todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Kirjoittaja kertoo vanhempiensa olevan kristittyjä ja käyneensä itse rippikoulun. Hän myös kertoo asuneensa Helsingissä. Tekstin yhteydessä on muun muassa kuva Temppeliaukion kirkosta.

Kirjoittaja kertoo kääntyneensä islamiin erottuaan ensimmäisestä aviomiehestään. Kirjoituksen mukaan naisen toinen mies pidätettiin terrorismista epäiltynä. Miehen vapauduttua perhe muutti Isisin hallitsemalle alueelle.

Neljä kuukautta muuton jälkeen kirjoittajan poika kuoli "marttyyrina", mitä tämä pitää parempana kohtalona kuin "uskottomien maassa" varttumista.

Isisin värväyslehti 

Huffington Postin mukaan Dabiq on herättänyt useaan otteeseen paheksuntaa. Etenkin sen seksiorjuutta kannattavat ja lapsisotilaita kuvaavat jutut on tuomittu voimakkaasti. 

Lehden tehtävänä on osittain Isisin tekemien iskujen ylistäminen. Samalla se on keino värvätä uusia ihmisiä äärijärjestön riveihin. Joskus lehti myös julkaisee paikkansapitäviä uutisia. Se esimerkiksi vahvisti "Jihadi Johnin" eli Mohammed Emwazin kuolleen ilmaiskussa Raqqassa.

Propagandalehteä on julkaistu useita numeroita vuodesta 2014 lähtien.

Muutkin terrorijärjestöt ovat julkaisseet vastaavanlaisia julkaisuja. Esimerkiksi terroristijärjestö al-Qaida on julkaissut samankaltaista lehteä. 

The Foreign desk-verkkolehden päätoimittaja Lisa Daftari kertoi lehden uudesta numerosta Twitter-tilillään.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa sen täältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja