Mainos

Isien ja äitien ylisuuret odotukset lannistavat lasten urheiluinnon – "Vanhempien rooli on kannustaa eikä luoda suorituspaineita"

Ammattijalkapalloilijana uransa Yhdysvalloissa tehneen Kari Helanderin mukaan lasten vanhemmat ja valmentajat ovat Suomessa liian suorituskeskeisiä.

Perheiden mentorina toimiva Helander tietää omasta kokemuksestaan isänä ja ammattilaisjalkapalloilijana, että vanhemmat voivat olla lastensa harrastusten kannustajia tai lannistajia. Helander on koonnut Kotikenttäetu-kirjaansa huippu-urheilijoiden kommentit tuen merkityksestä.

– Lapsi ei saa olla onnellinen lapsi ja yhtäkkiä sieltä tulee suorituspaineita, kun pitäisi voittaa ja menestyä, koska vanhemmat ovat satsanneet urheiluharrastukseen ollaan rahaa, aikaa ja aikaa. Siitä tulee suorituspaineita ja sitten lapset lopettavat, toteaa Helander.

"Vanhempien rooli on kannustaa"

Helander kiertääkin nyt urheiluseuroja luennoimassa kannustuksen ja ilon merkityksestä. Espoon Oilersin salibandyseuran vanhempien luennoilla on ollut merkitystä.

Seuran toiminnanjohtajalla Jouni Vehkaojalla on omalta uraltaan kaksi MM-kultaa ja useita SM-voittoja.

– Vanhempien rooli on kannustaa eikä luoda suorituspaineita, joita nuori kokee muutenkin kasvunsa myötä. Koen, että vanhemmilla on ollut iso merkitys minunkin urheilijaurallani: Kotiin on ollut aina mukava mennä, tuli voitto tai häviö ja siellä on aina kannustettu ja tuettu, kiittää Vehkaoja.

Kiitoksia jakaa myös maailmanmestaruuksia voittanut Katarina Hollmström omille vanhemmilleen ja valmentajalleen.

– Vanhemmilta sain kannustusta ja tukea. Myös valmentajalta täältä salilta on tullut tosi paljon apua. He uskovat onnistumiseeni, ilman sitä olisin lopettanut ennen menestystä, sanoo Hollmström.

Vanhemmilla iso rooli tukijana

Helanderin mukaan vanhemman on erittäin tärkeää tiedostaa, että lapselle on tärkeintä se, mitä vanhempi hänestä ajattelee.

Erkki Hellstenin tytär on pelannut jalkapalloa FC Honka 06 Akatemiassa jo kuusi vuotta.

– Se on aika kovaa aikatauluttamista. Koulusta kotiin ja heti takaisin treeneihin. Kyllä siinä saa vanhempana olla kuskina ja huoltajana kentän laidalla. Oma isäni on toiminut ihan samalla lailla ja tukenut minua urheiluharrastuksessani aikanaan, lisää Hellsten.

Sara Hellsten toivookin vanhemmiltaan nimenomaan kannustusta ja sitä, että he kävisivät katsomassa pelejä.

Hänen pelikaverinsa Emma Sahanen lisää vielä, että hän on erityisesti kiitollinen vanhemmilleen nimenomaan harrastuksiin kuljettamisesta.

Ovo Junior Teamin kapteeni Aurora Kapanen on harrastanut jo yhdeksän vuotta joukkuevoimistelua. 

– Joukkuevoimistelu vaatii paljon aikaa. En ole koskaan miettinyt lopettamista, koska tykkään voimistelusta ja joukkuekavereista niin paljon. En haluaisi harrastaa mitään muuta. Vanhempien rooli on tosi tärkeä, kun isä auttaa kulkemisessa ja vanhemmat kannustavat nauttimaan voimistelusta, päättää Katanen.

OVO Junior Team on Olarin Voimistelijoiden junioreiden edustusjoukkue. 
Joukkue on Junioreiden MM-mitalisti 2017, 2016, 2014 ja 2013, Suomen mestari 2016 ja moninkertainen SM-mitalisti.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.