IS: Hiihdon Suomen mestari Leena Nurmi sai koronatartunnan Vuokatin kohtalokkaassa ravintolatapaamisessa – ”Aika mittava määrä väkeä liikkeellä"

Kainuussa elettiin pitkään ilman ainoatakaan koronavirustartuntaa, mutta nyt niitä on todettu maakunnassa jo 30. Kainuun soten pandemiapäällikkö, ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo MTV Uutisten haastattelussa kaikkien todettujen tartuntojen olevan joko suoraan tai jatkotartuntana peräisin kokoontumisesta vuokattilaisessa ravintolassa 14. maaliskuuta.

Samassa ravintolassa sai koronavirustartunnan myös hiihtäjä, vuonna 2018 sprintin SM-kultaa voittanut Leena Nurmi, kertoo Ilta-Sanomat. Nurmi oli ravintolassa juhlimassa useiden paikkakunnalle kilpailemaan tulleiden hiihtäjien kanssa.

Vuokatissa oli tarkoitus järjestää 14. maaliskuuta Vuokatti-hiihto-tapahtuma. 12. maaliskuuta järjestäjät kuitenkin ilmoittivat tapahtuman perumisesta. Suomen hallitus oli samana päivänä antanut linjauksen, jolla kiellettiin kaikki yli 500 ihmisen kokoontumiset.

Ilta-Sanomat kertoo useiden hiihtäjien kuitenkin jo ennättäneen Vuokattiin tapahtumaa varten. Nurmi kertoo lehden haastattelussa, että hiihtäjät päättivät juhlistaa hiihtokauden päätöstä, sillä tiesivät, että kauden loput kilpailut tultaisiin luultavasti perumaan koronaviruksen vuoksi.

– Mietimme kavereiden kanssa, uskallammeko lähteä ihmisten ilmoille, mutta päätimme sitten lähteä. Väärässähän me oltiin, Nurmi sanoo Ilta-Sanomille.

Lehden mukaan Vuokattiin oli hiihtotapahtuman vuoksi kokoontunut ihmisiä eri puolilta Suomea ja ulkomailta. Osa oli tullut Italiasta.

– Olihan silloin aika mittava määrä väkeä liikkeellä, ja melkein kaikki olivat samassa tilassa. Hiihto- ja urheiluihmisiä oli ulkona perusiltaa huomattavasti enemmän, Vuokatissa asuva Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan ilta sujui rauhallisesti, eikä koronaviruksen pelko näkynyt mitenkään juhlakansassa. Hän sanoo, ettei itsekään osannut pelätä tartuntaa.

Nurmen oireet alkoivat neljä päivää illanvieton jälkeen. Hän kertoo luulleensa sairastuneensa influenssaan, koska piti koronaa vielä niin epätodennäköisenä. Yhdentenätoista sairauspäivänä Nurmelle tehtiin koronatesti, joka oli positiivinen.

Hän kertoo jo aiemmin kuulleensa useamman samoissa juhlissa olleen sairastuneen. Heilläkin todettiin koronatartunta. Nurmen mukaan ainakin viisi muuta juhliin osallistunutta aktiivihiihtäjää on saanut tartunnan.

Hän itse kertoo lukittautuneensa kotiinsa heti oireiden ilmaannuttua.

– Harmittaa, että tartunnoista saatiin tietää niin myöhään. Juhlissa olleet ihmiset ehtivät elää siinä välissä normaalisti ja liikkua ties missä, Nurmi sanoo.

Olli-Pekka Koukkari kertoo, että osa tartunnan saaneista on parantunut, osa on yhä sairaana. Kukaan heistä ei ole kuitenkaan kuollut tautiin. Kaikkia ravintolassa olleita ei ole voitu jäljittää. Vain oireita saaneet ovat tulleet ilmi.

– Jos jollakulla on oireita ja hänellä on tiedossa yhteys ravintolatapaamiseen Vuokatissa, niin testauskynnys on silloin matala. Laajamittaiseen testaamiseen ei ole mahdollisuuksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja