Mainos

Taloussanomat: Hallitus aikoo passittaa pitkäaikaistyöttömät harjoitteluun tai vapaaehtoistyöhön – "Tuet pitää ansaita"

Työttömyystuen saajat saattavat tulevaisuudessa joutua vapaaehtoistöihin, opiskelemaan tai vaikkapa harjoitteluun, kertoo Taloussanomat.

Lehden mukaan hallituksen asettama työryhmä ehdottaa, että työttömyystuen saajalta edellytettäisiin jatkossa niin sanottua osallistumista yhteisön toimintaan, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi vapaaehtoistyötä.

Osallistavan sosiaaliturvan malli on yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Mallia on kehittänyt tänä vuonna tutkijatyöryhmä professori Heikki Hiilamon johdolla.

Esimerkkinä on Taloussanomien mukaan käytetty etenkin Hollannin mallia. Hiilamo sanoo lehdelle, että osallistumistulo ei korvaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaan työmarkkinatuen, jolle putoavat ne, joiden työnhaku ei ole tuottanut tulosta.

Nykyäänkin tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, josta kieltäytyminen voi johtaa tukien pienenemiseen. Uudessa mallissa Hillamon mukaan työtön voisi itse tehdä ehdotuksia.

– Työttömän pitää osoittaa, että hän ansaitsee tuet. Tässä mallissa ei ole varsinaisia sanktioita, vaan osallistuminen on ehto koko tuen saamiselle, Hiilamo kuvailee lehdelle.

Jos osallistuminen ei toteudu, työtön putoaisi toimeentulotuelle, josta voi aina palata osallistumistukeen. 

Lue koko juttu Taloussanomista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.