Mainos

Irish Times: Suuryritykset varoittavat brittikansanedustajia: Sopimukseton brexit johtaa työttömyyden kasvuun

Pohjois-Irlannissa toimivat yritykset ovat varoittaneet brittikansanedustajia ilman sopimusta tapahtuvan brexitin taloudellisista ja poliittisista seuraamuksista, kertoo Irish Times -lehti.

Noin 50 Pohjois-Irlannissa toimivaa sekä paikallista että kansainvälistä suuryritystä kuten Barclays, Danske Bank ja Coca Cola ovat lähettäneet brittikansanedustajille kirjeen, jossa he varoittavat, että ilman sopimusta tapahtuva EU-ero aiheuttaisi poliittista epävakautta. Myös Belfastin yliopisto ja Queens-yliopisto ovat allekirjoittaneet kirjeen.

Sopimukseton brexit vahingoittaisi myös Pohjois-Irlannin vientiä, toimitusketjuja, kuluttajien ostovoimaa ja alueen kilpailukykyä, mikä vähentäisi sijoituksia ja lisäisi työttömyyttä.

Jo brexitin valmistelu on vähentänyt sijoituksia Pohjois-Irlantiin, kirjeessä sanotaan.

–  Rauha ja vauraus ovat toisistaan riippuvaisia. Brexit ilman sopimusta epäilemättä johtaa erilaisiin säännöksiin ja tullimaksuihin Irlannin saarella, ja siten se vaikuttaa suoraan rajatarkastuksiin ja rajanylityksiin, kirjeessä sanotaan.

–  Tämä olisi esteenä sekä kotimaisille että ulkomaisille suorille sijoituksille ja johtaisi merkitseviin työpaikkojen menetyksiin.

Erosopimuksesta äänestetään ensi viikolla

Britannian parlamentin alahuoneen on määrä äänestää pääministeri Theresa Mayn luotsaamasta erosopimuksesta tiistaina. Jos kansanedustajat torjuvat Mayn sopimuksen, brexit saattaa viivästyä.

May on aiemmin sanonut, että jos sopimus kaatuu äänestyksessä, seuraavana päivänä äänestetään ehdotuksesta erota EU:sta ilman sopimusta. Jos kansanedustajat torjuvat myös sen vaihtoehdon, voi kyseeseen tulla brexitin lykkääminen enimmillään kesään saakka.

Britannian on tarkoitus erota Euroopan Unionista 29. maaliskuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja